29. septembar 2016.29. sep 2016.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI POSETILI MARIBORSKU SREDNjU ŠKOLU ZA OBLIKOVANjE

INSPIRATIVNO PUTOVANjE

Od 23. do 27. septembra deset šabačkih učenika sa profesorima i direktorkom imalo priliku da se upozna sa radom slovenačkih vršnjaka i kolega. Otvorena i izložba polaznika Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku čijih je trideset najboljih fotografija darivano domaćinima na poklon
Kada su u pitanju šabačka Škola primenjenih umetnosti i mariborska Srednja škola za oblikovanje već sada se može reći da je njihova saradnja prerasla u tradiciju. Posle aprilske posete predstavnika iz Slovenije deset učenika Škole primenjenih umetnosti sa profesorima i direktorkom Nevenkom Đokić od 23. do 27. septembra boravilo je u Mariboru.
- Pre svega zahvaljujem domaćinima iz Maribora na pozivu da ih posetimo. Druženje, kroz upoznavanje drugog grada, predela, upoznavanje sa svakodnevnim životom, navikama i potrebama vršnjaka iz Maribora predstavljali su značajno iskustvo za naše učenike i svi oni iz Maribora i Slovenije nose predivne utiske. Tokom boravka mogli su da uporede način života u Sloveniji i kod nas, da vide koliko se u Sloveniji vodi računa o očuvanju prirode, koliko su čitave porodice posvećene zdravom načinu života, čestim odlascima u prirodu i različitim vidovima rekreacije. Mogli su da probaju štajerska jela, pa i slatku pitu sa sirom, koja se mnogima baš i nije svidela. U školi su prisustvovali časovima, zajedno ručali u školskom restoranu, družili se, stvarali zajedničku sliku. Najveća vrednost ovih razmena upravo i jesu prijateljstva koja se rađaju i održavaju, kroz upoznavanje drugih naroda i kultura, jer jedino tako, kao još uvek mladi ljudi, mogu upoznati i sami sebe ““ izjavila je direktorka Nevenka Đokić.
Prilikom boravka već su se mogli videti rezultati razmene pedagoške prakse. Inspirisani našom školom, tačnije LjR-kodom u vidu mozaika, jedan takav našao je primenu i u dvorištu škole domaćina. Po rečima direktorke Nadje Jager Popović LjR-kod, uočen u Školi primenjenih umetnosti prilikom jedne od poseta, bio je inspiracija za njihovu verziju.
- Bilo mi je drago kada su mi profesori iz ove škole rekli da bi voleli da rade u našoj školi, jer „ona ima dušu“, a to je zaista prava vrednost i nešto što moramo i dalje negovati. Mariborska škola je izuzetno opremljena najsavremenijim nastavnim sredstvima, smeštena u zgradu bivše kasarne, preuređena je po vrhunskim standardima, velika je, svetla, sa mnogobrojnim sadržajima, što zaista ostavlja lep utisak ““ dodala je direktorka Nevenka Đokić.
Boravak u Mariboru bio je sadržajan i upotpunjen izletom na Pohorje, pri čemu su učenici imali priliku da se voze žičarom, zatim obilaskom Pokrajinskog muzeja Maribor i njegovih bogatih zbirki, posetom izložbe „Migranti“, u okviru Festivala fotografije Maribor, posetama časovima u školi i realizacijom kreativne radionice ““ izrada zajedničke slike na platnu velikog formata.
- Ovo je zaista značajno iskustvo. Imali smo crtačku i slikarsku radionicu. Najpre smo radili na malom formatu u dve grupe koje su međusobno sarađivale. Rad smo nastavili na dva velika formata, akrilnim bojama, učenicima sam dao uputstva i nakon dva sata smo dobili dve zanimljive slike. Bio je to lep izazov, nadam se da ćemo druženje i kreativni rad nastaviti u Šapcu ““ poručio je Zlatko Prah, profesor slikanja u Srednjoj školi za oblikovanje.
Domaćini su imali priliku da pogledaju izložbu fotografija polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti pod nazivom „Izložba na dar“. U lepoti trideset najboljih fotografija iz prethodnog perioda, od kojih su mnoge i nagrađivane, moći će da uživaju i nadalje jer su je svojim domaćinima od srca poklonili učenici Škole primenjenih umetnosti.
UTISCI
- Razmena je super jer su vaši učenici upoznali naš grad. Družili smo se, napravili smo i lepe crteže i slike u školi koje ćemo svi pamtiti - Atena Bošnjak, učenica IV razreda SŠOM.
- Upoznala sam nove ljude, videla mnoga lepa mesta. Svi koje sam upoznala su super. Sa Anom, koja me je ugostila, bila sam i na selu, gde smo zajedno sa bakom i dekom proslavile njen rođendan. Utisak mi je ostavio i čas prakse kod modnih dizajnera, gde sam imala priliku da uradim konstrukciju suknje, da je potom iskrojim i sašijem, a njihova profesorka Majda mi ju je poklonila za uspomenu. Njen utisak je da se u našoj školi mnogo više radi i bila je iznenađena veštinama koje sam pokazala na tom času - Ivana Krulj, učenica III razreda ŠPU.
- Bilo je divno družiti se sa Tijom. Posebno ću se sećati kako smo po ceo dan vozile bicikl, ne samo u Mariboru već i u okolini gde ima mnogo uređenih i bezbednih biciklističkih staza - Hristina Rajković, učenica II razreda ŠPU.
- Bila sam smeštena kod Nadje. Na mene je najjači utisak ostavila njena baka koja je plakala kada smo se pozdravljale pri mom odlasku - Anastasija Cvetić, učenica II razreda ŠPU.
- Moj najjači utisak je arhitektura Maribora, mnogo divnih, starih, očuvanih zgrada, među njima i Pokrajinski muzej koji je smešten u dvorcu. Sama zgrada je prelepa, kao i bogate zbirke baroknih skulptura i slika koje smo videli - Jelena Čeivanović, učenica III razreda ŠPU.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa