6. oktobar 2016.6. okt 2016.
ZORAN TOŠIĆ, PREDSEDNIK PRIRVEDNOG SAVETA ŠAPCA

„Jazaki“ podiže privredu na viši nivo

Sa predsednikom privrednog saveta Šapca i direktorom Hotela „Sloboda“ Zoranom Tošićem razgovarali smo o dolasku japanske kompanije „Jazaki“ u Šabac.
Odbornici šabačke Skupštine jednoglasno su podržali dolazak japanske kompanije „Jazaki“ u naš grad. Da li je ovo najznačajnija investicija za Šabac u poslednjih nekoliko decenija?
- Svakako. Ovo je investicija kakvu do sada Šabac nije mogao ni da zamisli. Veoma me raduje što je odluka o pružanju podrške dolasku ovakve investicije doneta jednoglasno, glasovima svih odbornika u šabačkoj Skupštini. Siguran sam da je takav gest naišao na podršku svih građana Šapca, a posebno privrednika. Ovo je dokaz okrenutnosti grada ka unapređenju privrede, povećanju zaposlenosti i napretku čitavog kraja.
Da li korist od dolaska „Jazakija“ mogu da očekuju šabačka preduzeća?
-Ovo je veliki podsticaj za kompletnu industriju. Mislim da će boljitak od dolaska „Jazakija“ osetiti prvo građevinski sektor, jer će za potrebe ove kompanije biti građeni objekti i infrastruktura. Saradnju sa japanskim investitorom mogu da očekuju i šabačke firme koje se bave prevozom, proizvodnjom i prodajom HTZ opreme i firme koje se bave pripremanjem hrane za radnike. To je čitav lanac usluga koje će podići nivo tražnje i razviti druge privredne grane u Šapcu. Uveren sam da će i manje firme naći poslovni interes u kooperaciji sa velikim japanskim preduzećem, u oblasti sitnijih usluga ili dorade proizvoda.
Nagovešteno je da će minimalna neto zarada iznositi oko 35.000 dinara, odnosno da se u „Jazakiju“ neće raditi za zakonom propisan minimalac.
- Pitanje zarade bilo je jedno od najvažnijih tokom pregovora o dolasku ove kompanije u Šabac. Minimalna neto zarada od 35.000 dinara je nešto što će se svakako osetiti u kompletnoj šabačkoj privredi, jer će 1.700 radnika novac koji zaradi trošiti prvenstveno u svom gradu.
I grad će značajno povećati prihode, u ovom slučaju od poreza na zarade.
Imajući u vidu broj radnika koji će se zaposliti u „Jazakiju“, sigurno je da će se to svakako pozitivno odraziti na gradski budžet. Grad će moći da računa na nova sredstva za ulaganja i podsticaje u privredi, ali i u drugim oblastima, poput zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta i socijalne zaštite.
Da li i u budućnosti možemo očekivati ovako velike investicije u Šapcu?
- Pregovori sa „Jazakijem“ predstavljali su svojevrsni diplomski rad za Grad, koji je položen sa najvišom ocenom. Pokazali smo sposobnost da svoje komparativne prednosti predstavimo na najbolji mogući način i ubedimo jednog takvog giganta da je najbolja sredina za investiranje upravo Šabac. Uveren sam da će o novim investicijama želeti da razgovaraju giganti evropskog i svetskog značaja, jer privredna praksa pokazuje da kada jedan gigant, poput „Jazakija“, dođe u određenu sredinu, njegov primer slede i ostali, jer znaju da mogu da računaju na najbolje uslove u kojima mogu nesmetano da razvijaju svoj biznis. Postoji mogućnost da u takvim uslovima bude problem pronaći kvalitetno obučenu radnu snagu, te nije isključeno da Šabac postane interesantno mesto za priliv radnika iz drugih delova države.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa