13. oktobar 2016.13. okt 2016.
SPUŠTENA ZAVESA NA 12. REVIJU POZORIŠNIH PREDSTAVA „TEATAR NA PRAVOM PUTU“

Kalderon za sva vremena

Premijernim izvođenjem predstave Saše Radonjića „Klub ljubitelja smene 8“ u režiji Filipa Markovinovića, a u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta Ljubiše i Strahinje Barovića, prošlog petka privedena je kraju desetodnevna manifestacija. Po odluci žirija najbolja predstava „Život je san“ Šabačkog pozorišta
Život je san, kako davno izreče Kalderon, a potvrdi direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić na otvaranju 12. Revije pozorišnih predstava „Teatar na pravom putu“. I sanjalo se tokom deset večeri zajedno sa glumcima na sceni. Sanjalo o svim onim stvarima koje i čine naš život. A i šta je pozorište nego odraz svega onoga što nas muči, brine, tišti. Sve to uz određenu dozu tragikomedije, satire, pa i ljubavi, ponekad u obrisima nevinosti, a ponekad neobuzdane strasti, pa i na kraju izvorne animalnosti
To je život. To je pozorište. Dve strane jedne iste medalje. I pokazalo se prošlog petka da je istinski pobednik stvarnosti pretočene u Kalderonovo delo „Život je san“. I po odluci žirija i po komentarima publike predstava Šabačkog pozorišta u režiji Aleksandra Lukača dokazala je zašto možemo reći: „Kalderon za sva vremena“. Kalderonove reči napisane 1635. godine više nego odlično svoj odjek su napravile i u Lukačovoj adaptaciji koja je koristeći estetiku haosa i san kao paradigmu zabavila, ali i zamislila gledaoca.
A pre proglašenja, za kraj, domaćin revije ponudio je još jednu, četvrtu po redu premijeru, što nijedno pozorište do sada nije uradilo u tako kratkom vremenskom roku na početku sezone. U svojoj adaptaciji dela Saše Radonjića „Klub ljubitelja smene 8“ Filip Markovinović, pozorišni, filmski i TV reditelj, na Veliku scenu „Ljubiša Jovanović“ postavio je uzbudljivu priču u formi špijunskog trilera. U izvođenju Ljubiše i Strahinje Barovića, unutrašnji sloj priče koji otkriva izvesnu manipulaciju i instrumentalizaciju umetnosti u svrhu prljavih poslova tajnih službi, dobio je svoju pravu konotaciju koja se opet može podvesti pod Kalderonovu, ali i životnu činjenicu, da je život san. A šta je pozorište nego odsanjani životni san ma kakav on bio.
BLIŽI PUBLICI
Raznovrsne predstave privukle su veliki broj publike tokom desetodnevne Revije. Zadovoljstvo viđenim i pokazanim izrazio je i direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.
- Postoji jedan trend koji smo mi nekako nezavisno i sami prisvojili. To je da se rade predstave kako bi im publika bila što bliža. Skoro svi koriste tu varijantu da publika bude na sceni što se pokazalo više nego dobro.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa