13. oktobar 2016.13. okt 2016.

POČINjE NOV CIKLUS SUBVENCIJA

Subvencije za investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, biljnoj i stočarskoj su 15. oktobra završene. To se odnosi na povraćaj sredstava od 40 procenata koje subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede. Ovim subvencijama su bile obuhvaćenje biljna i stočarska proizvodnja a vlada je davala sredstva za priključnu mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje, nabavku mašina za mužu, zidanje objekata za smeštaj životinja, opremu za pčelarstvo. Kako se radi o ustaljenim subvencija očekuje se i sličan odnos države prema poljoprivrednicima i naredne godine.
-Očekujemo da će država nastaviti sa istim vidom subvencija i u 2017. godine, sa možda malo bržom isplatom. Ove godine činjenica je da su uplate na namenske poljoprivredne račune malo kasnile. Sve što se od ovog momenta, od 1. novembra, bude kupovalo i investiralo u biljnu i stočarsku proizvodnju ulazi u naredni ciklus subvencija. Poljoprivrednici moraju obratiti pažnju da prilikom preregistracije gazdinstava, od marta meseca naredne godine, tačno prijavljuju svaki vid kulture, voćarske ili ratarske, plasteničke jer je to bitno prilikom ostvarivanja subvencija, kaže stručni saradnik Direkcije za poljoprivredu Vladimir Savković i dodaje da su sve informacije dostupne poljoprivrednicima u toj gradskoj instituciji.
Pored navedenih subvencija koje određuje republička vlast, grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu daju subvencije za kopanje dubinskih bunara, 2.000 dinara po teletu, subvencije za kamate pri nabavci mehanizacije i životinja, a preuzimanjem umatičenih ovnova i stada koza moguće je umatičiti već postojeća stada. Ukupno dvanaest projekata realizuje se svake godine sa ciljem poboljšanja života na selu ali i same poljoprivredne proizvodnje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa