13. oktobar 2016.13. okt 2016.
SETVA U ŠABAČKOM KRAJU

MANjA UPOTREBA ĐUBRIVA

Ratari ovih dana užurbano obavljaju berbu kukuruza, kako bi “oslobodili“ njive namenjene setvi pšenice. Ima i onih koji su ovaj značajan jesenji posao već obavili.
Svejedno, svima je zajednička redukovana primena agrotehničkih mera, počev od obrade zemljišta, preko upotrebe đubriva do same setve. Sve manje se koristi đubrivo. U želji da uštede, ratari često seju zrno pšenice iz ambara, slabo zaštićeno, a ni obrada zemljišta nije na zavidnom nivou.
- Za pšenicu i ostala strna žita koja zahtevaju pliću obradu mogu se koristiti oruđa za redukovanu obradu, pod uslovom da vremenski uslovi, struktura zemljišta, usitnjenost žetvenih ostataka daju mogućnost primene ovog sistema obrade. Ako je sve idealno, obavezno primeniti sistem redukovane pripreme parcele. Posebno ističem da žetvene ostatke ne treba paliti jer isti pozitivno utiču na povećanu plodnost zemljišta i kvalitetne strukture. Za redukovanu obradu koristiti različite vrste oruđa: teške tanjirače, setvospremače, drljače. U poslednje vreme koriste se mašine koje imaju kombinovana oruđa u jednom agregatu, što, nema sumnje, olakšava i pojeftinjuje pripremu parcela za setvu strnih žita, kaže agronom Mladen Ignjatović.
Ponuda veštačkog đubriva, semena i sredstava za zaštitu bilja na tržištu je više nego dobra. Placevi gde su trgovci uskladištili veštačko đubrivo su prepuni. Dobra je i snabdevenost deklarisanim semenom. Uobičajene gužve, pred poljoprivrednim apotekama, gde su svojevremeno stajale zarobljene kolone traktora sa prikolicama i čekale na utovar, više nema.
Kriza je van svake sumnje ugrozila ovogodišnju setvu pšenice, tako da se ratari i ovog puta snalaze kako znaju i umeju. U svakom slučaju manja je upotreba veštačkog đubriva i deklarisanog semena. Nedostatak novca, negativno se odražava na ovaj važan jesenji posao, a nema sumnje da će to dalekosežno imati loše posledice.
Ratari, pamteći otkupnu cenu pšenice, godinama unazad znaju da ova kultura ne donosi skoro nikakav čist dohodak. Seju je tradicionalno, najviše za sopstvene potrebe ili radi plodoreda. Poznata je i njihova poslovična upornost, kao i činjenica da se maksimalno zalažu da njiva ne ostane u parlogu. Koliko će setva pšenice u postojećim uslovima biti kvalitetna, drugo je pitanje.
- Kupujemo i plaćamo koliko možemo, a mogućnosti su nam sve manje. Nema više ni zemljoradničkih zadruga koje su nam posebno u ovakvim prilikama izlazile u susret. Ostaje da se sami snađemo, kaže Živorad Martinović, vrsni poljoprivredni proizvođač iz Bogatića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa