13. oktobar 2016.13. okt 2016.
STABILIZOVANA OTKUPNA CENA SVINjA, A U PRODAJNIM OBJEKTIMA CENOVNA RAZNOLIKOST

KUPOVINA NA AKCIJI

Unapred obezbeđen kupac, količina i utvrđena cena, obezbeđuju stabilnost u plasmanu i naplati utovljenih svinja, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, a robne rezerve treba reformisati. Prodavci raznim “trikovima“ pokušavaju da prodaju sveže svinjsko meso
Nedavno je svinjsko meso drastično poskupelo i najviše zabrinulo krajnje kupce. Država nije reagovala intervencijom iz robnih rezervi.
- Rešenje tog problema ne leži u robnim rezervama, već u ugovorenoj proizvodnji. Dakle, samo ukoliko se unapred obezbedi poznati kupac i dogovori količina, a samim tim i cena po kojoj se određeni proizvod prodaje, možemo očekivati da ciklusi koji postoje svake godine nemaju tako drastičan uticaj na svinjarstvo. Bilo da je reč o preniskim ili previsokim cenama, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije.
Poznata je činjenica da ne postoji zabrana uvoza. Sve drugo može se koristiti, kao mera u stabilizaciji tržišta, napominje ministar. Svojevremeno uvođeni prelemani, po zahtevu poljoprivrednih proizvođača, primenjivani su kao svojevrsna zaštitna mera. Vršen je i interventni otkup sa istim ciljem. Po rečima ministra Nedimovića ovo su pokazatelji da država čini maksimalne napore kako bi zaštitila svoje proizvođače.
- Kad se pogleda veliki broj zahteva za uvoz, mogu reći da to u praksi nije tako. Naime, firme sebi, za svaki slučaj, obezbede dozvole za uvoz većih količina, a u praksi uvezu znatno manje mesa, dodaje ministar napominjući da se uloga robnih rezervi mora promeniti. Prvi čovek srpske poljoprivrede najavljuje i Zakon koji će robnim rezervama dati više mogućnosti da snažnije, brže deluju koristeći znatno veća sredstva.
U međuvremenu otkupna cena tovljenika se stabilizovala, a mačvanske stočare najviše brine najavljeni dolazak velikog nemačkog proizvođača svinja. Naime, strah im je da tako ne postanu nadničari na sopstvenim imanjima.
- Bilo kako bilo nama je najvažnije da cena svinjskog mesa u prodavnicama bude što pristupačnija našim primanjima, ali to nažalost nije tako. Trgovci se, istina, trude da raznim “trikovima“ učine nabavku mesa pristupačnijom. Zato je sve aktuelnija kupovina na akcijama ili sa odloženim plaćanjem. Naravno, to bi trebalo da bude dobar “mamac“ kupcima, ali često nije i otuda se mnogi odlučuju da tove svinje isključivo za svoje potrebe, kaže Jelena Martinović, domaćica iz Bogatića.
Veliki proizvođači koji u svojim modernim oborima hrane dosta tovljenika, pokušavaju da izlaz iz često nezavidne situacije pronađu na svetskom tržištu. U tome ih najviše sprečava činjenica da i dalje vakcinišu svinje protiv kuge.
- Već sledeće godine očekujem da se sa vakcinisanjem svinja prestane. Posle toga potrebno je da prođe određen period bez novih slučajeva zaraze, kako bi se zemlja smatrala oslobođenom od svinjske kuge. Time bi, bar po ovom pitanju, bila obezbeđena dozvola za plasman svinja na tržište Evropske Unije, zaključuje ministar Nedimović, ističući da je to jedan od zadataka na kome se radi i ne može se rešiti “preko noći“.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa