13. oktobar 2016.13. okt 2016.
SEĆANjA

Srbi nisu izazvali nijedan svetski rat

U Dragincu svečano obeležena 75. godišnjica stradanja nedužnih građana. Na spomen obeležju položeni su brojni venci i sveže cveće ““ u ime Vlade Srbije ministar Aleksandar Vulin, delegacija Vojske Srbije, Grad Loznica, u ime Šapca delegacija SUBNOR-a i vojnih penzionera, delegacija SPS Šabac, desetak predstavnika stranih ambasada u Srbiji, predstavnici crkve i više pojedinaca. Svečano obeležena 177. godišnjica Osnovne škole u Dragincu. Učenici škole izveli prigodan program
Obeležavanju 75. godišnjice stradanja nedužnih građana u lozničkom kraju, u selu Draginac, od strane Nemaca ove godine prisustvovao je veliki broj meštana i gostiju, došli su da se poklone senima nedužnih žrtava oktobra 1941. godine. Pogrom u Dragincu odneo je 2.950 nedužnih žrtava, među kojima 350 dece.
Domaćini su veoma dobro organizovali ovu svečanost i na svoj način odali poštu i dostojno se setili svojih predaka i svih drugih koji su ovde stradali. I Srbija se, i ovoga puta, dostojno odužila svojim nevino stradalim građanima. Uz državnu himnu ispred monumentalnog spomen obeležja iz 1963. godine i počasnu stražu vojnika iz garnizona Šabac, poklonili su se senima poginulih i položili vence i sveže cveće. U ime Vlade Srbije venac je položio ministar Aleksandar Vulin, zatim delegacija Vojske Srbije, delegacija Grada Loznice, u ime Grada Šapca, delegacija SUBNOR-a i Vojnih penzionera, delegacija SPS Šabac, delegacija SUBNOR-a Bogatić, delegacije desetak stranih ambasada, predstavnici više drugih organizacija i brojni građani.
Svečanost je otvorio i pozdravio sve prisutne gradonačelnik Loznice Vidoje Petronić, koji je biranim rečima podsetio na krvavi 14. oktobar u Dragincu i na stradanje nevinih ljudi i dece od strane Nemaca. Posle gradonačelnika Loznice, u ime Vlade Srbije prisutnima se obratio ministar Aleksandar Vulin. Veoma slikovito, patriotski i motivisano Vulin je govorio o ovom jednom od najtežih neborbenih stradanja u vreme Drugog svetskog rata. Veoma sadržajan govor Vulin je završio rečima da Srbija od brojnih ratova na ovim prostorima nijedan nije izazvala i poručio da se ovo stratište u Dragincu nikada i nigde više ne ponovi. Ove patriotske reči direktno pozivaju sve one koji danas u svetu na sve strane otvaraju nova stratišta i saopštavaju da je mir za sve narode najveće bogatstvo.
Svečanost u Dragincu iskorišćena je i za svečano obeležavanje 177. godišnjice Osnovne škole u Dragincu, koja nosi naziv “14. oktobar“. Škola je veoma moderna i danas, otvorenom novom fiskulturnom salom potpuno odgovara svim potrebama škole. O godišnjici škole govorio je njen direktor, a zatim su učenici izveli prigodan program u modernom školskom amfiteatru.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa