13. oktobar 2016.13. okt 2016.
U GRADSKOM UDRUŽENjU PENZIONERA GRADA ŠAPCA ODRŽANA TRIBINA O PRAVIMA STARIH

NA VREME BITI INFORMISAN

Povodom „Oktobra ““ meseca solidarnosti sa starim licima“ proteklog ponedeljka članovi Udruženja imali su priliku da čuju sve iz domena socijalne zaštite od zaposlenih u Centru za socijalni rad
Prava starih ista su kao i za sve građane. To su univerzalna, ljudska prava, koja su ustanovljena Deklaracijom o ljudskim pravima od 1948. godine. Ta prava, svojim zakonima, konvencijama i sporazumima obezbeđuje svaka država kroz svoje nadležne institucije. U tzv. ranjivije grupe spadaju, pored dece, trudnica, i stariji od šezdeset pet godina. Upravo o pravima ove poslednje grupe progovoreno je na tribini „Prava starijih od šezdeset pet godina i kako doći do njihovog ostvarivanja“ Sekcije za socijalna pitanja Gradskog udruženja penzionera grada Šapca proteklog utorka.
- Stari moraju imati materijalnu, socijalnu sigurnost i moraju biti informisani o tim svojim pravima. Svaki čovek odlučuje o svom životu tako da je potrebno progovoriti i o pravima iz socijalne zaštite. S obzirom da se ovde radi o penzionerima koji imaju svoja primanja obavestili smo ih o pravima koja obezbeđuje grad, o načinu ostvarivanja, potrebnoj dokumentaciji. Tu su prava poput pomoći u kući, jednokratne pomoći, subvencija kod komunalnih usluga koje zavise od prihoda u porodici, prava koja više koriste socijalno ugrožena lica, narodne kuhinje, troškovi sahrane, zaštićeno stanovanje. Za nas je bitno da se govori o pravu na domski smeštaj jer je dosta administrativno komplikovano i zahteva određene procedure i postupke koje stručni radnici u Centru za socijalni rad moraju da sprovedu ““ rekla je Živanka Gmitrić, predsednica Sekcije za socijalna pitanja.
Prisutnima su se obratili i Marijana Petronijević, rukovodilac Službe za pravne poslove, Snežana Stošić Moravčević, rukovodilac Službe za odrasle i starije, i Vladimir Brković, rukovodilac Službe za lokalna prava i usluge Centra za socijalni rad. Prema rečima Marijane Petronijević, penzioneri, u principu, nisu korisnici Centra za socijalni rad. Oni imaju svoja primanja, uplaćivali su doprinose i shodno tome svoja prava ostvaruju kod drugih institucija.
- Određena prava i usluge mogu da ostvare preko Centra za socijalni rad. Na osnovu usluga, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, mogu da ostvare smeštaj u ustanovu socijalne zaštite i to na teritoriji cele Republike Srbije, kako u državnim tako i u privatnim domovima, ukoliko im je potrebna ta usluga. Pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica ostvaruje se u fondu Penzijsko invalidskog osiguranja. Međutim, pravo na uvećan dodatak, ukoliko imaju stopostotno telesno oštećenje, po zakonu o socijalnoj zaštiti oni mogu da ostvare i kod Centra za socijalni rad. Nalazi i mišljenja komisije Penzijsko invalidsko osiguranje dostavlja Centru i Centar im priznaje to pravo. Što se tiče prava i usluga iz lokalnog budžeta, odnosno prava i usluga koje obezbeđuje lokalna samouprava, tj. grad Šabac, Centar za socijalni rad nudi korisnicima veliki broj usluga. Grad već godinama finansira usluge pomoći u kući, pravo na subvencije kod javnih preduzeća. Tu su i pravo na kuhinju ili jednokratnu novčanu pomoć ukoliko je ona građanima potrebna. Sva ta prava i penzioneri kao i drugi građani grada Šapca mogu da ostvare kod nas ““ istakla je Marijana Petronijević.
PODELA PAKETA I NOVČANE POMOĆI
Sekcija za socijalna pitanja Gradskog udruženja penzionera grada Šapca otpočela je sa podelom paketa i novčane pomoći najugroženijim članovima.
- Planirano je da se podeli sedamdeset paketa i novčana sredstva u vrednosti od 100.000 dinara. Pakete je obezbedilo Udruženje, a 100.000 smo dobili kroz realizaciju projekta jednokratne pomoći za penzionere od grada Šapca. Do kraja godine trebalo bi da dobijemo još 100.000 dinara. Ove godine iz sredstava društvenog standarda pri Penzijsko invalidskom fondu svako udruženje penzionera dobiće nešto novca zavisno od broja penzionera. Tako ćemo mi negde oko 117.000 podeliti članovima za namirnice, lekove ili ogrev. To će biti u naturi ““ rekla je Živanka Gmitrić, predsednica Sekcije za socijalna pitanja.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa