Info

20. oktobar 2016.20. okt 2016.
STUDENTI I PROSVETNI RADNICI U POSETI ŠAPCU

IZ ŠAPCA PONELI LEPE UTISKE

Studenti Visoke turističke škole iz Beograda u okviru terenske nastave ove visokoškolske ustanove prošle subote posetili Šabac. Pored njih, naš grad posetili i prosvetni radnici iz Vrčina
Prošle subote, u centru Šapca, neobična slika: mladi studenti Visoke turističke škole, uče o istoriji našeg grada i čitavog kraja.
- Najjači utisak na nas je ostavila priča o stradanju Šapca i njegovih stanovnika u Prvom svetskom ratu. Veoma nam se dopao moderno uređen gradski Trg, koji je zbog spektra boja jedinstven u Srbiji, navele su studentkinje Jelena Stefanović i Aleksandra Antić.
Lepota grada i gostoljubivost domaćina ostavili su jak utisak na profesorku Snežanu Štetić.
- Moramo da volimo svoju zemlju ako želimo da razvijamo turizam. Mnogi studenti su prvi put u Šapcu, a grad im se veoma svideo. Posebno su se zainteresovali za istoriju ovog grada, a na njih je veoma lep utisak ostavila Gospodar Jevremova ulica, Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, kao i gradski Trg. Verujem da će ovo biti početak kvalitetne saradnje između Visoke turističke škole i grada Šapca, jer vidim spremnost i predstavnika grada i studenata. Studenti su oduševljeni izgledom i istorijom grada, a sećam se da je i prošlogodišnja generacija, nakon posete Šapcu, mesecima pričala o ovom gradu. Drago nam je i da se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pokazao kao pravi domaćin, te je tokom posete razgovarao sa našim studentima i odgovarao na njihova pitanja, naglasila je profesorka Štetić.
Nekadašnja studentkinja ove visokoobrazovne ustanove, Ana Pavlović, licencirani turistički vodič Turističke organizacije Šapca, pripremila je plan posete gradu i okolnim lokacijama.
- Studenti su čuli dosta toga o bogatoj istoriji našeg grada. Svidela im se i šetnja kroz centar grada, koji predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Kruna obilaska centra grada bila je poseta Trgu šabačkih žrtava i spomeniku sa odlikovanjima u pešačkoj zoni, navela je Ana Pavlović.
Odmah nakon studenata iz Beograda u centar grada stigla je i grupa prosvetnih radnika Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Vrčina, koji su bili na proputovanju kroz Šabac. Zainteresovani za istoriju i lepote našeg grada, zamolili su Društvo prijatelja Hilandara, da im bude domaćin i pokaže znamenitosti Šapca.
- Našim prijateljima smo pokazali Šabačku gimnaziju, Narodni muzej i Biblioteku. Veoma ih je interesovala istorija Šapca, posebno ona sa početka 20. veka. Zanimljiva im je bila i priča o šabačkim kafanama, i o duhu po kom je ovaj grad poznat, rekao je Veroljub Ilić, predsednik Društva prijatelja Hilandara.
M.S.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa