20. oktobar 2016.20. okt 2016.
SEMINAR U OKVIRU PROJEKTA „EUTEKA ““ EVROPSKA UNIJA U VAŠOJ BIBLIOTECI“

EU NAJVEĆI DONOR U SRBIJI

U okviru Projekta „Euteka ““ EU u vašoj biblioteci“, u koji je uključena i Biblioteka šabačka, nedavno je u Beogradu organizovan seminar koji je za cilj imao upoznavanje srpskih biblioteka sa dostupnim fondovima Evropske unije i mogućnošću za konkurisanje.
Izrada projekta i konkurisanje za sredstva iz pretpristupnih fondova EU su neophodni koraci ka dobijanju tih sredstava. Sredstva koja su na raspolaganju srpskom vladinom i nevladinom sektoru su značajna i iznose oko 280 miliona evra godišnje.
Na ovom seminaru su iznete više nego zanimljive činjenice kada je reč o angažovanju EU u Srbiji i odnosu Srbije prema EU. Evropska unija je, kroz svoje fondove, prisutna u Srbiji od 2001. godine. Za proteklih 15 godina EU je bespovratno donirala više od tri milijarde evra, odnosno 51 odsto ukupnih donacija koje su stigle u zemlju. Ta sredstva su obezbeđena kroz projekte iz pretpristupnih fondova. Sredstva koja EU izdvaja za Srbiju su najveća u odnosu na druge pretendente za članstvo u regionu.
Ono što predstavlja problem, jeste činjenica da građani Srbije ne prepoznaju ovu aktivnost EU. Na pitanje ko je najveći donor u Srbiji, najveći broj građana smatra i veruje da su to Rusija i Kina. Prema podacima Kancelarije za evropske integracije, preko koje se evidentiraju sve donacije, za proteklih 15 godina iz Rusije nije stigao nijedan evro donacije, dok je Kina u istom periodu donirala ukupno 0,10 odsto od ukupnih donacija.
Kada je reč o stavu građana Srbije prema članstvu u EU, poslednje istraživanje koje je u junu uradila Kancelarija za evropske integracije, govori da je podrška članstvu najniža od 2001. godine. Svega 41 odsto građana Srbije izjasnilo se za pristup Evropskoj uniji.
Prema tumačenju ovog istraživanja, politički razlozi su najčešće razlozi za ovakve rezultate, jer je poslednje istraživanje rađeno neposredno posle odluke Velike Britanije na referendumu da napusti Uniju.
UMREŽAVANjEM DO PROJEKATA
Na seminaru su učestvovali bibliotekari iz 16 gradova Srbije, predstavnici biblioteka iz mreže Euteka, kao i njihovi sugrađani iz lokalnih medija i organizacija civilnog društva. Najvažnija stvar u ovoj priči, po rečima predavača, predstavlja povezivanje, umrežavanje biblioteka, medija i nevladinog sektora. Na taj način se laške dolazi do fondova. Mnoge biblioteke učestvuju na konkursima i imaju iskustva u obezbeđivanju sredstava za svoje aktivnosti na ovakav način, pa je razmena iskustava i informacija na seminaru bila vrlo živa i inspirativna za obe strane.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa