„ФИРСТ ЛЕГО ЛИГА“ У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ПРИБЛИЖАВАЊЕ НАУЦИ

На првом састанку у Шапцу, прошлог петка, отворен „Лего“ комплет и постављена простирка за такмичење у ФЛЛ

  • Број 3599 (20. окт 2016.)
  • О. Г.
У Центру за стручно усавршавање прошлог петка одржан је први састанак „Лего лиге“ коју чине ученици ОШ „Стојан Новаковић“ и њихова наставница информатике Ивана Новаковић са Татјаном Марковић Топаловић, директорком Центра за стручно усавршавање и Аленом Пиљком, председником и оснивачем „Лего лиге“ у Србији из Научно-технолошког парка у Београду. Скупу су присуствовали и наставници информатике и неколико ученика из основних и средњих школа који су асистирали при отварању првог „Лего“ комплета и постављању простирке за такмичење у ФЛЛ.
- Ове године имамо изазов који је везан за биологију. Ви се питате како биологија и програмирање могу да иду у исти кош. Дефинитивно могу јер деца размишљају о неким иновативним решењима, о неким питањима како ми сарађујемо са животињама, како можемо радити, унапредити. А онда на једној простирци, где се налазе лего елементи и лего робот, покушавају да решавају мисије које су везане директно или индиректно за тај изазов - рекао је Ален Пиљак.
Међународни итердисциплинарни пројекат ФЛЛ деци узраста од девет до шеснаест година приближава науку, а самим тим повећава заинтересованост за каријеру у некој од научних области. Састављен је од неколико сегмената. Деца се у оквиру њега подстичу на научно истраживање на задату тему, конструкцију и програмирање Лего робота, као и тимском раду, једном од најважнијих компоненти целог програма.
- Сваке године тема се мења. Прошле године она је била везана за отпад тако да су деца била иноватори у тој области. Могли су да искористе нека решења која су раније већ коришћена, али исто тако да дају неки свој предлог као и ове године. Видећемо шта ће им пасти на памет. Моја улога је да их усмеравам, а не да им дајем задатке - рекла је Ивана Новаковић, наставница информатике у ОШ „Стојан Новаковић“.
Центар за стручно усавршавање у Шапцу потписао је трогодишњи уговор сарадње везан за „Лего едукатион системе“. На тај начин оспособиће се један број наставника и ученика да користе роботе који су дизајнирани специјално за образовне системе.