20. oktobar 2016.20. okt 2016.
OŠ „SVETI SAVA“ DOBILA SENZORNU SOBU

„VELIKO SRCE“ ZA ŠABAČKU DECU

Svečanom otvaranju prošlog petka, pored učenika, roditelja i nastavnog osoblja, prisustvovali Anica Divac iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Magdalena Tatić iz Eurobanke i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca
Osnovna škola „Sveti Sava“, jedina u Mačvanskom okrugu koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju, dobila je novu i potpuno opremljenu senzornu sobu. Zahvaljujući projektu „Veliko srce“, koji zajednički sprovode Eurobanka i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, oko stotinu đaka ove škole imaće priliku da u senzornoj sobi razvije i unapredi kognitivne sposobnosti i socijalne veštine neophodne za uključivanje u širu društvenu zajednicu.
- Ovo, pre svega, mnogo znači za školu. Vrednost projekta, pomoći, utoliko je veća što je ova specijalizovana škola za učenje, rehabilitaciju, edukaciju dece sa smetnjama u razvoju, jedina u celom Mačvanskom okrugu. Srećni smo što smo bili u prilici sa našim partnerima i prijateljima iz Eurobanke da pomognemo i opremimo senzornu sobu. Ovo je četrdeseti dečji objekat, što školski, što predškolski, koji je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Eurobankom proteklih šest godina pomogla, obnovila ili opremila. Nastavljamo i dalje u tom pravcu - obećala je Anica Divac iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“.
Vrednost donacije je oko 1,4 miliona dinara. Sredstva su obezbedili klijenti Eurobanke, njih preko dvadeset dve hiljade, koji su korisnici MasterCard kreditne kartice „Veliko srce“.
- Fondacija „Ana i Vlade Divac“ već šest godina uspešno sarađuje na projektu „Veliko srce“. Do sada smo renovirali oko četrdeset obdaništa, škola, igrališta širom Srbije čime je obuhvaćeno negde oko 15.000 dece. Generalno do sada smo uložili oko pola miliona evra u ovaj zajednički projekat u toku šest godina. Uvek nam je zadovoljstvo kada imamo neke specijalne projekte oko kojih se okupimo kao što je ovaj - izjavila je Magdalena Tatić, direktor Sektora za kredite fizičkim licima u Eurobanci.
Programu, koji su priredila deca zajedno sa nastavnicima, kao i svečanom otvaranju senzorne sobe, prošlog petka, prisustvovao je i gradonačelnik Nebojša Zelenović.
- Iskreno se zahvaljujem u ime grada Šapca Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ i Eurobanci kao partnerima koji u okviru svog projekta „Veliko srce“ pomažu obrazovne ustanove u čitavoj Srbiji i koji su na ovaj način pomogli OŠ „Sveti Sava“. Ono što je misija ovog projekta i Fondacije, zapravo je i misija Grada Šapca svih ovih šesnaest godina unazad, a to je da učinimo naše društvo pristojnim mestom za život u kome se jednako brine o svakom tako da niko ne bude zaboravljen i tako da kontinuirano ulažemo u obrazovanje i nauku, u kulturu, socijalnu zaštitu. Mislim da je danas zaista veliki dan za školu i da će ova senzorna soba biti jedna prekretnica u boljem radu, u pružanju najbolje moguće usluge ove škole svim njenim đacima. Kada na pravi način pristupite važnim stvarima, a odrastanje naše dece je jedno od tih najvažnijih stvari, onda na ovaj način svi mi činimo jednu veliku korist našem društvu - rekao je gradonačelnik.
ZA STIMULACIJU I RELAKSACIJU
U svoj petogodišnji razvojni plan OŠ „Sveti Sava“ uvrstila je i senzornu sobu. Ono što je počelo kao ideja realizovano je zahvaljujući veoma vrednoj donaciji.
- Neopisiva sreća, kako za nas koji radimo u školi, tako za decu i roditelje. Naša deca, iz škole i grada, odlazila su u Sremsku Mitrovicu zato što mi nismo imali senzornu sobu. Sam rad biće unapređen. Kada dete uđe u sobu sa stručnim licem koje zna tačno koliko je potrebno stimulusa tom detetu i da dete samo slušajući sebe, a defektolog dete, mogu se postići samo najbolji rezultati. Svi tretmani u našoj školi se obavljaju u kabinetima. Naravno, imamo mi i kabinete za logopeda različitih vrsta profila koji rade sa našom decom ali ovo je nešto, da tako kažem, izuzetno. Deca pomoću relaksacije i stimulacije svojih čula postižu neku ravnotežu. Osećaju se bolje. Samim tim kad su deca uravnotežena rezultati u učenju mnogo su bolji - rekla je Snežana Radovanović, direktorka OŠ „Sveti Sava“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa