27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Seminar tradicionalnih igara i pesama u Krupnju

CIOTIS 2016

Prezentacija novih terenskih istraživanja i dopuna rezultata ranijih istraživanja u cilju očuvanja tradicionalne igračke i muzičke prakse u Srbiji i regionu
U Krupnju je u organizaciji Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS) održan treći po redu Seminar tradicionalnih igara i pesama sa ciljem predstavljanja novih terenskih istraživanja i dopuna rezultata ranijih istraživanja (iz vremena Centra za proučavanje narodnih igara Srbije) i očuvanja tradicionalne igračke i muzičke prakse u Srbiji i regionu.
Tokom pet radnih dana polaznici su imali priliku da se upoznaju sa igračkom i muzičkom tradicijom Vlaha iz sela Crnomasnica, Srba iz Bačke i Srba iz Prizrena i okoline, kao i da budu edukovani iz šire oblasti koreografisanog folklora. Polaznike su kroz praktična i teorijska predavanja vodili eminentni stručnjaci iz oblasti etnokoreologije, etnomuzikologije, etnologije i koreografisanog folklora.
Ovogodišnji seminar tradicionalnih igara i pesama Srbije u Krupnju pohađalo je preko osamdeset polaznika iz Srbije, regiona i većeg dela srpske dijaspore (Austrija, Švajcarska, Nemačka i Kanada).
Zbog adekvatnih uslova i znamenite kulturne i društvene prošlosti, organizatori seminara imaju u cilju da i u narednim godinama ovu manifestaciju održavaju u Krupnju.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa