27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Obnova infrastrukture u opštini Krupanj

MOST PRIJATELjSTVA

Donacije Društva Crvenog polumeseca Kuvajta i Države Kuvajt Republici Srbiji za obnovu od poplava iz maja 2014. godine
Na reci Likodri u Krupnju 20. oktobra 2016. godine otvoren je „Most prijateljstva Srbije i Kuvajta“ izgrađen sredstvima donacije Društva Crvenog polumeseca Kuvajta i države Kuvajt Republici Srbiji za obnovu od poplava iz maja 2014. godine. Prisutnima su se obratili ambasador Kuvajta u Srbiji Njegova ekselencija Jusuf A. Abdulsamad, generalni menadžer Crvenog polumeseca Kuvajta Abdul Rahman Al-Oun, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.
Ambasador Kuvajta Jusuf A. Abdulsamad istakao je da dosadašnja saradnja između Kuvajta i Srbije rezultat iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda koji i ubuduće treba da pomažu jedni drugima.
- Nadam se da će meštanima ovaj most znatno olakšati život posle svega što su preživeli tokom poplava. Kuvajt je srećan kada može da pomogne svojim prijateljima i zato je naša država 2014. godine od Ujedinjenih nacija dobila titulu svetskog centra za humanitarni rad - istakao je ambasador.
Za izgradnju dva mosta na rekama Likodri i Bogoštici izdvojeno je više od 260.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz donacije Društva Crvenog polumeseca Kuvajta (229 hiljada evra) i Fonda solidarnosti Evropske unije (oko 32 hiljade evra). Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da je država Kuvajt u protekle dve godine pružila značajnu pomoć Srbiji.
- Samo posredstvom Kancelarije je nakon poplava u obnovu Krupnja uloženo više od 11 miliona evra. Rekonstruisan je put na relacijama Krupanj-Korenita i Krupanj-Ljubovija, a završava se i sanacija jalovišta u Kostajniku u šta je uloženo oko dva miliona evra iz Evropske unije. U Krupnju je izgrađeno još pet mostova, uloženo je u obnovu infrastrukture, sanaciju klizišta, a milion i po evra utrošeno je u izgradnju nasipa oko rečnih korita i četiri brane. Obnovljen je stacionar, ambulanta u Beloj Crkvi, a sprema se i obnova krupanjskog Doma zdravlja - rekao je Blagojević.
Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović je govorio i o strategiji razvoja opštine sa akcentom na mostove i njihov značaj.
- Zaista mi je veliko zadovoljstvo što mogu da se u ime građana opštine Krupanj i u svoje lično ime zahvalim državi Kuvajt na pomoći koju je pružila našoj opštini u za nas teškim vremenima. Krupanj je siromašna opština koja sama, bez pomoći države Kuvajta i drugih značajnih donatora, a naravno i velike podrške Republike Srbije, ne bi uspela da ovako brzo otkloni posledice poplava - istakao je predsednik opštine Krupanj Isailović.
Po otvaranju mosta na reci Likodri, gosti i domaćini su zvanično pustili u promet i novi most na reci Bogoštici. Za naredni period se pripremaju novi projekti saradnje koji će za Krupanj i Srbiju biti od izuzetne koristi.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa