ГРАДСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНВАЛИДА РАДА ПРЕДСТАВИЛА ПРОЈЕКАТ

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ И ДОГОДИНЕ У ЗДРАВЉУ

Оживљавањем заборављеног начина прослављања Крсне славе у градским домовима по узору на прославе у шабачким кућама између два светска рата, прошлог четвртка, приређен приказ најсвечанијег дана у години за једну породицу

  • Број 3600 (27. окт 2016.)
  • О.Г.
Публикација „И догодине у здрављу“, настала као део пројекта „Шабац Мајуру ““ Мајур Шапцу“ Градске организације инвалида рада, представљена је прошлог четвртка у Народном музеју. Присутни су имали прилику да виде на делу како се некада славила Крсна слава у градским домовима између два светска рата.
- Желим да вас поздравим у име Градске организације инвалида рада, Музеја нашег града, Градске управе. „Обележавање крсне славе између два светска рата“ наш је заједнички пројекат. Желели смо да покажемо како су некада честитари у поподневним сатима долазили и како су честитали славу домаћину, а после пола сата отприлике одлазили. Ово је пројекат Градске организације инвалида рада, подржан од Градске управе, у циљу да се оснаже жене, како са села, тако и из града. Ово је и прилика да и надаље настојимо да се још квалитетније организујемо и наше жене оснажимо ““ рекла је Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада.
Госте, представнике градских институција културе, пријатеље удружења из Холандије, градоначелника Небојшу Зеленовића, поздравио је и домаћин славе Иван Томашевић, глумац Шабачког позоришта.
- Имао сам част да будем домаћин, да поздравим све госте, да оне који нису ове године присутни позовем следеће године да нам се придруже и да ову нашу славу прославимо у весељу и још већем друштву. Овом акцијом Удружења инвалида рада хтели смо да, онима који не знају, покажемо како се славила слава код нас између два рата, од 1930-их година прошлог века, како је изгледала једна градска слава ““ додао је Томашевић.
Надајући се да ће оживети лепе успомене и подстаћи нове генерације да Крсну славу убудуће прослављају по узору на старе Шапчане и тиме наставе вишедеценијску прекинуту традицију чланови Градске организације инвалида рада реализовали су овај пројекат, како су сами нагласили, уз помоћ сарадника, појединаца и колектива. Поред комплетног описа најсвечанијег дана у години за једну породицу у невеликој књижици приложени су помало заборављени рецепти старих колача службених на крсним славама које су домаћице припремале са пуно љубави.