27. oktobar 2016.27. okt 2016.
GRADSKA ORGANIZACIJA INVALIDA RADA PREDSTAVILA PROJEKAT

U NARODNOM MUZEJU I DOGODINE U ZDRAVLjU

Oživljavanjem zaboravljenog načina proslavljanja Krsne slave u gradskim domovima po uzoru na proslave u šabačkim kućama između dva svetska rata, prošlog četvrtka, priređen prikaz najsvečanijeg dana u godini za jednu porodicu
Publikacija „I dogodine u zdravlju“, nastala kao deo projekta „Šabac Majuru ““ Majur Šapcu“ Gradske organizacije invalida rada, predstavljena je prošlog četvrtka u Narodnom muzeju. Prisutni su imali priliku da vide na delu kako se nekada slavila Krsna slava u gradskim domovima između dva svetska rata.
- Želim da vas pozdravim u ime Gradske organizacije invalida rada, Muzeja našeg grada, Gradske uprave. „Obeležavanje krsne slave između dva svetska rata“ naš je zajednički projekat. Želeli smo da pokažemo kako su nekada čestitari u popodnevnim satima dolazili i kako su čestitali slavu domaćinu, a posle pola sata otprilike odlazili. Ovo je projekat Gradske organizacije invalida rada, podržan od Gradske uprave, u cilju da se osnaže žene, kako sa sela, tako i iz grada. Ovo je i prilika da i nadalje nastojimo da se još kvalitetnije organizujemo i naše žene osnažimo ““ rekla je Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada.
Goste, predstavnike gradskih institucija kulture, prijatelje udruženja iz Holandije, gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, pozdravio je i domaćin slave Ivan Tomašević, glumac Šabačkog pozorišta.
- Imao sam čast da budem domaćin, da pozdravim sve goste, da one koji nisu ove godine prisutni pozovem sledeće godine da nam se pridruže i da ovu našu slavu proslavimo u veselju i još većem društvu. Ovom akcijom Udruženja invalida rada hteli smo da, onima koji ne znaju, pokažemo kako se slavila slava kod nas između dva rata, od 1930-ih godina prošlog veka, kako je izgledala jedna gradska slava ““ dodao je Tomašević.
Nadajući se da će oživeti lepe uspomene i podstaći nove generacije da Krsnu slavu ubuduće proslavljaju po uzoru na stare Šapčane i time nastave višedecenijsku prekinutu tradiciju članovi Gradske organizacije invalida rada realizovali su ovaj projekat, kako su sami naglasili, uz pomoć saradnika, pojedinaca i kolektiva. Pored kompletnog opisa najsvečanijeg dana u godini za jednu porodicu u nevelikoj knjižici priloženi su pomalo zaboravljeni recepti starih kolača službenih na krsnim slavama koje su domaćice pripremale sa puno ljubavi.
O.G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa