27. oktobar 2016.27. okt 2016.
DENTAL SPA ORDINACIJA ““ NAŠ SAVETNIK ZA ZDRAVE ZUBE

ORALNA ŽARIŠTA

Oralno zdravlje čini sastavni deo opšteg zdravlja. Naš organizam funkcioniše kao celina i zubi su sastavni deo tog savršenog mehanizma
Sve promene u usnoj duplji mogu se odraziti na bilo koji drugi organ u našem organizmu. To se najočiglednije vidi kod osoba kojima nedostaje veći broj zuba ili su bezubi pa kao posledicu imaju probleme sa organima za varenje, bolove u zglobovima i niz drugih simptoma.
- U usnoj duplji mogu nastati ograničeni patološki procesi takozvani fokusi ili žarišta koji pod određenim okolnostima prouzrokuju oboljenja nekih udaljenih organa ili sistema. Takva oboljenja nazivaju se konsekutivna oboljenja. Žarišta se mogu obrazovati bilo gde u organizmu, ali se usna duplja smatra kao mesto gde se ona najčešće javljaju. Ova žarišta su prepuna mikroorganizama i predstavljaju tempiranu bombu u našem telu. Bakterije iz žarišta putem cirkulacije ili limfotoka dospevaju do nekih organa i sistema gde se nastanjuju i izazivaju određene patološke procese ““ kaže dr Dejan Lazić iz ordinacije Dental Spa.
Prema njegovim rečima, žarišta mogu predstavljati svi karijesom zapušteni zubi koji kao posledicu imaju zapaljenje neurovaskularnog spleta unutar zuba (pulpa, živac).
- Tako inficiran živac predstavlja leglo mikroorganizama koji se putem korena zuba šire ka kosti. Tada se iznad vrha korena formira „proces“. Dalje, neadekvatno lečeni zubi kao i zaostali korenovi, iako najčešće ne daju nikakve subjektivne tegobe, mogu posledično izazvati oboljenja udaljenih organa ““ ističe Lazić.
Kada je reč o formiranju žarišta, dr Marina Lazić naglašava da treba da postoje tri uslova.
- Mora da postoje patogeni mikroorganizmi u usnoj duplji kao posledica loše oralne higijene, da postoje duboke karijesne lezije, kao i da je oslabljena imunobiološka odbrana organizma, često usled nekog opšteg oboljenja. Neka žarišta mogu mesecima ili godinama mirno da postoje ili da imaju hroničan tok, ali njihova aktivacija je moguća usled traume zuba pri žvakanju, oslabljenog imuniteta, stresa, psihičkog i fizičkog napora, opšte alergizacije organizma... ““ dodaje ona.
Simptome koje ne treba zanemariti u ovom procesu su najčešće česte migrene nepoznatog porekla, večernje temperature oko 37 stepeni, nervoza, rasejanost, dekoncetrisanost, pospanost.
- Od sistemskih oboljenja javljaju se srčana oboljenja u vidu endokarditisa, miokarditisa, aritmije, oboljenja bubrega (nefritisi, cistitisi), kožna oboljenja, oboljenja disajnih organa, oboljenja oka, i naročito oboljenja kostiju, zglobova i mišića ““ kažu u Dental Spa ordinaciji.
Naši sagovornici insistiraju na poseti zubarima u slučaju otkrivanja žarišta, obavezne stomatološke preglede, laboratorijske analize i snimanje zuba i vilica.
POPRAVKOM ZUBA DO ZDRAVLjA
U prevenciji oboljenja primarnu ulogu ima pravilno održavanje oralne higijene i redovni kontrolni pregledi kod stomatologa kako bi se sprečilo oboljenje zuba, a posebno karijesa i parodontopatije kao glavnih etioloških faktora u nastanku oralnih žarišta. Zatim popravka svih zuba zahvaćenih karijesom, lečenje zuba, lečenje paradontopatije i parodontalnih džepova i obavezno vađenje svih raspadnutih i zaostalih korenova ““ ističu u Dental Spa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa