ЗАМЕНА СТАРИХ И КОРИШЋЕЊЕ НОВИХ ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

БЕЗ ВЕЋИХ ПРОБЛЕМА

  • Број 3600 (27. окт 2016.)
  • М.С.М.
Прелазак на коришћење нових здравствених књижица није произвео веће проблеме у шабачком Дому здравља.
Електронски читачи нових здравствених књижица постоје у свакој амбуланти шабачког Дома здравља. После почетног периода прилагођавања све је мање проблема у пракси приликом њиховог коришћења.
- Старе здравствене књижице више нису потребне, осим због броја картона који су били евидентирани у њима. Ипак, најчешће нам долазе стални пацијенти, а већина сестара и лекара зна бројеве њихових картона. Постоје механизми којима се могу отклонити и евентуални проблеми. Доступан нам је портал Фонда за здравствено осигурање преко ког можемо проверити податке пацијента, те у комуникацији са запосленима у филијали Фонда решити евентуални проблем, каже др Слађана Каурин Милетић из шабачког Дома здравља.
Рок за замену старих здравствених књижица истиче 31. децембра. У филијалама Фонда за здравствено осигурање су велике гужве, те нико са сигурношћу не може да каже да ће комплетан посао бити обављен у планираном временском периоду.
- Ако не дође до продужења рока, од Нове године биће актуелне само нове здравствене књижице. Постоје назнаке да ће се због актуелних гужви право на здравствену заштиту остваривати и преко старих књижица, али је то на нивоу претпоставе, додаје наша саговорница.