27. oktobar 2016.27. okt 2016.
ULIČNI PRODAVCI ČESTITKI VREBAJU

Humanost ili drugačije upakovana prošlost

Centrom Šapca teško je proći, a da vas ne zaustavi bar jedan prodavac čestitki, uz priču da tako pomažete bolesnoj deci. Ova pojava nije nova, ali se čini da ih je vremenom sve više i da postaju sve napadniji. Nije redak slučaj ni da vređaju prolaznike koji odbiju da kupe čestitku. Osnovni razlog zašto ih građani zaobilaze jeste što se pouzdano ne zna gde odlazi novac.
Prodavci dolaze iz drugih gradova. Imaju obavezu da u stanici policije prijave da su tu, dok im dozvola komunalne policije nije potrebna, jer nemaju štand.
- Do tog posla sam došao preko oglasa. Obratio sam se nadređenom koji je sa mnom obavio razgovor, rekao mi je da je to honorarni rad i da činim humano delo. Međutim, čini mi se da tu nema mnogo humanosti, jer je od 100 dinara 20 mojih, a jedan deo ide agenciji koja nas je zaposlila i šta ostane za decu, priča Miroslav iz okoline Šapca koji je ovaj posao radio kratko prošle godine.
Naš sagovornik pozvao je i broj telefona koji je bio na poleđini čestitke, ali je on bio nepostojeći.
Na čestitkama koje se ovih dana mogu kupiti na ulicama Šapca potpisano je Udruženje građana “Vera“ iz Banje Koviljače. Milenko Mićanović iz ovog udruženja tvrdi da čak 90 odsto novca odlazi onima kojima je namenjena. Kaže da je prodaja čestitki privremeno rešenje, dok se ne donese sistemsko.
- Pre dve godine smo predali 60.000 potpisa da se promeni zakon i da roditelji dece sa posebnim potrebama dobiju status negovatelja za šta bi primali nadoknadu. To se još nije našlo na dnevnom redu. Prodaja čestitki na ulici je veoma nezahvalan način da se dođe do novca za ove potrebe. Dešavalo se da ljudi kupe čestitku, a onda nas zovu i psuju. Izričito sam protiv toga da prodavci ljude vuku za rukav i nude im čestitke. Ko želi da ih kupi treba to da uradi dobrovoljno, ističe Mićanović.
Kaže da je udruženje sklopilo ugovor sa agencijom koja zapošljava prodavce. Ukoliko čuju da je neko od prodavaca bio neprijatan, prijave to agenciji. Desilo im se ranije i da sklope ugovor sa nekom agencijom, a oni im ne prosleđuju novac od čestitki, pa su ih prijavljivali policiji.
- Novac dajemo osobama sa invaliditetom, ometenim u razvoju, socijalno ugroženim licima i porodicama, kao i starim i bolesnim ljudima koji žive sami. Više puta smo pomogli i onima koji su nas zvali upravo kada kupe čestitku i vide naš broj, pa nam jave kome treba pomoć. Ustanovama ne prosleđujemo novac, jer njima pomaže država, navodi Mićanović, koji je i sam samohrani otac autističnog deteta.
Zaključak je da treba biti oprezan. Vaš novac može otići u humanitarne svrhe, ali i u džep onih koji su se setili da organizuju ovaj posao. Najsigurnije je da proverite podatke naznačene na poleđini. Ako Vam je to previše posla, odrecite se 100 dinara na rizik, do sledećeg zaustavljanja.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa