ПАРЕ ИЗ ИПАРД ФОНДОВА ЧЕКАЈУ (2)

Шабац је последња шанса да не пропадну паре

  • Број 3600 (27. окт 2016.)
Све је прекинуто петог октобра 2012. године (симболички, или не, питање је сад) када су промењени директор и комплетно руководство, а Агенција је на основу захтева Министарства пољопривреде (наводно, јер постоје проблеми да се „квалитетни кадрови запосле у Шапцу“) измештена из Шапца у Београд. Од тада је цео процес практично заустављен. Све је стало, осим што се променило пет директора и што су се запошљавали „подобни“. Комуникација са Бриселом је на ову тему била обустављена, а европски ревизори су се “чудили“ шта то би са оном савременом и „припремљеном“ институцијом из Шапца. Потпуно неусловна зграда у центру Београда и већином необучено руководство и запослени, како тврде добро упућени, тешко да ће икада достићи потребне стандарде. Акредитациони план „нове“ Агенције достављен је Европској комисији у новембру 2015. године. После скоро 4 „гладне“ године. Узалудно. Ревизија је их глатко одбила, уз наговештај да у садашњем простору и са садашњим необученим кадровима нема ИПАРД-а ни убудуће. Како и зашто је премијер 11. августа ове године, у Скупштини Србије, утврдио да „смо се већ акредитовали и да је 175 милиона евра доступно српским паорима“, само он зна. Очекујемо да открије ко га тако „преварио“
Пошто се Управа неминовно мора селити, градоначелник Шапца је премијеру и ресорном министарству упутио писмо и тражио да се Управа врати у Шабац, у „своју“ припремљену и опремљену зграду. Да се спасе што се спасити може. Да даље не пропадају спремне „европске“ паре. Уместо оних којима је писмо упућено (премијеру и министру пољопривреде), „којекуда“ је одговорила министарка за европске интеграције, и то да ће нам износ од 175 милиона од 2015. до 2020. године бити доступан, јер Влада много „ради“ да се акредитујемо у првој половини 2017. године. Навела је она да разлози измештања Управе из Шапца нису политички, већ зато што зграда у Шапцу може да прими до 100 запослених, за акредитацију је потребно 125, за запослене на обради националних субвенција за аграр још 75, или укупно 200. У каснијој фази, до уласка у ЕУ Управа мора да броји више од 1.200 људи, па где да Шабац нађе толике информатичке стручњаке, грађевинске инжењере, архитекте, правнике и економисте.
Друга страна, предвођена градоначелником Шапца и „струком“, тврди да су министаркини ставови “неподношљива лакоћа изговарања неистина“. Понављају да је зграда у Шапцу довољна и спремна за акредитацију, и да је она „последња шанса“ да не пропадну све ИПАРД паре. Питају и да ли ће сељаци лакше доћи до периферије Шапца, или до Булевара Краља Александра у центру Београда. Посебно истичу да је цифра од преко хиљаду запослених предвиђена за централу и 15 филијала, када се процес акредитације заврши и почну припреме за коришћења заједничког аграрног буџета ЕУ.
Елем, ко је у праву, показаће време. Чека се и „објава“ новог министра пољопривреде. Стручњаци, са којима смо разговарали, немају дилему. Први корак је хитно враћање Управе у Шабац. Па постављење стручног директора и руководства. Људе из струке, а не било које партије. У противном, ништа од ИПАРД-а. Макар у догледно време. Како су претходне четири године ИПАРД паре „појели скакавци“, тако ће и наредне четири. Ако се нешто не деси.