27. oktobar 2016.27. okt 2016.
GAJENjE BILjKI BEZ KORIŠĆENjA ZEMLjE

ČUDO JAPANSKE POLjOPRIVREDNE TEHNOLOGIJE I KOD NAS

Proizvodnja povrća uobičajeno se povezuje mukotrpnim teškim zemljanim radom i žuljevitim rukama, neizvesnošću „fabrike pod otvorenim nebom“ i hirovima tržišta, no sve to nemora da bude tako. Udruženje za podršku osoba ometenim u razvoju - NAŠA KUĆA razvija inovativni, napredni program po najsavremenijoj japanskoj tehnologiji hidroponskog uzgajanja povrća i začinskog bilja. Ova nova tehnologija, malo poznata kod nas, omogućava prinos od 20% do 100% veći od postojećeg uz najminimalnije raubovanje prirodnih 
Ova savremena tehnologija, kako tvrde upućeni, vuče korene od drevnih Vavilonskih vrtova. Sam naziv hidroponija potiče od starogrčkih reči za vodu hydro i rad - ponos. U novo doba ovu temu je uveo poznati engleski filozof Fransis Bekon, da bi je potom nastavili geolozi i botaničari. Tokom druge polovine DžIDž veka oni su razvili tehniku gajenja biljki bez korišćenja zemlje već su biljke smeštene samo u vodi sa mineralnim rastvorima. Ova metoda je usavršena početkom prošlog veka u Kalifoniji na univerzitetu Berkli, naravno, kao i u mnogo čemu drugom, Japanci su ovu tehnologiju usavršili uvodeći kompijutersku kontrolu i led osvetljenje.
Svetska zdravstevena organizacija (NjHO) ima zvanični stav da je hidroponija najznačajniji poduhvata za istraživanje i primenu u praksi u ovom veku.
Naša kuća je pokrenula pilot projekat kao inkubator za transfer znanja i tehnologije, koji nam može omogućiti praćenje najsavremenijih svetskih tokova savremene poljoprivrede.
Primenom ove najnaprednije Japanske tehnologije sa m2 može se dobiti 55-75 kg paradajza ili krastavca ili 20-25 kg paprike ili znatne količine začinskog bilja.
Uzgoj ne zavisi od spoljnih faktore, samostalno funkcioniše 24 sata 365 dana u godini.
Biljke koje se gaje na ovaj način ne troše svoju energiju na formiranje glomaznog korenovog sistema, već prvenstveno na formiranje nadzemnog dela biljke, odnosno na formiranje jestivih delova biljaka (plodova, listova...) te su plodovi znatno veći od konvencionalnih.
Količina svetlosti (pun prirodni spektar) što biljka dobija je uvek optimalna, kao i vlažnost vazduha i klima. Biljke su zaštićene, kao i ljudi, od vremenskih/klimatskih uslova. Na ovakav način se mogu slobodno i nesmetano zdravo razvijati. Više nisu vezane za klimatsko područje, klimatske uslove, sezone, plodnost zemljišta itd. Na ovaj način se povećava i njihova produktivnost, doprinos i kapacitet. Povećava se kvalitet, količina i zdravlje samog uroda.
U hidroponskom sistemu, korenje biljke ima konstantan pristup kiseoniku i biljka ima pristup tačno onolikoj količini vode i hranljivih sastojaka (mineralnog rastvora) koliko joj je potrebno (sve se automatskim sistemima meri i dozira; a svi eventualni viškovi tekućine i minerala, što izađu iz biljke, se mere, sakupljaju, recikliraju i vraćaju u sistem).
Ova metoda pruža mnoge prednosti ali i brojne izazove da bi zaživela u našoj poljoprivredi.
Otvorenost ka novim znanjima je jedina šansa da uhvatimo korak sa svetom.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa