27. oktobar 2016.27. okt 2016.
Direkcija za poljoprivredu - servis građana

POMOĆ ZA ADMINISTRATIVNE ZAVRZLAME

Direkcija za poljoprivredu grada Šapca je osnovana kao servis poljoprivrednika. Jedan od pokazatelja da je taj zadatak ispunila, pored pomoći pri registraciji i preregistraciji poljoprivrednih gazdinstava, je što pruža punu podršku u popunjavanju zahteva za podsticaje u od strane Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Samo ove godine 846 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava se obratilo za stručnu pomoć. Podsticaj od 40 procenata povraćaja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, za kupovinu opreme i mehanizacije i sistema za navodnjavanje, su zainteresovali veliki broj poljoprivrednika.
- Direkcija za poljoprivredu je pružila svu pomoć u administrativnom smislu proizvođačima. Do 15. oktobra, kada je bio zadnji rok za podnošenje zahteva 846 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva je podnelo, preko Direkcije, zahtev za povraćaj. Ako uzmemo činjenicu da je prosečan zahtev bio na iznos od oko 100.000 dinara, a povraćaj 40 odsto - i ukoliko Ministarstvo uvaži sve zahteve - možemo sa sigurnošću zaključiti da će ukupan povraćaj iznositi preko 35 miliona dinara, navodi stručnjak Direkcije Vladimir Savković, i dodaje da su zahtevi za potsticaj u stočarstvu oko 10 miliona dinara.
Preko ove dve stavke očekuje se preko 45 miliona dinara namenjenih poljoprivrednim proizvođačima. Ni malo mali iznos. Ministarstvo sada treba da se pokaže.
U Direkciji to smatraju uspehom i dobrim pokazateljem saradnje sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava.
Ako se uzme u obzir da je 6.800 registrovanih gazdinstava u regionu Šapca, lako se izračuna da je visok procenat građana kojima je bila potrebna pomoć da bi se snašli sa administracijom.
Procenjuje se da se u Direkciju za razne savete godišnje obrati preko 10.000 poljoprivrednika.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa