3. novembar 2016.3. nov 2016.
KOŠKANjE I PSOVANjE U OŠ „NATA JELIČIĆ“ PRERASLO U INCIDENT

SVE PRISUTNIJE NASILjE

Vršnjačko nasilje, što je evidentno, sve je prisutnije u školama širom Srbije. Dečja sitna koškanja većinom ostanu samo na tome, ali ponekad prerastu i u nešto više i opasnije
Proteklog utorka u OŠ „Nata Jeličić“ obična dečja igrarija oko tapkanja sličica prerasla u koškanje i psovanje, a kulminirala incidentom u kome su učestvovala dva učenika trećeg razreda. Roditelji povređenog deteta U. B. u pratnji advokata narednog dana, u sredu, pre sastanka sa nadležnima u školi, okupljenim medijima izjavili su da će preduzeti sve zakonske mere kako se nešto slično ne bi ubuduće dešavalao.
- Sve se desilo oko jedanaest sati. Nismo ni bili obavešteni od strane škole već sam oko pola tri video ćerkin poziv u kome me je obavestila šta se desilo. Prema sinovljevim rečima igrali su se sličicama, tapkali, a onda ga je drugo dete udarilo jednom. Povukao se, ali je primio još dva udarca. Primio je udarce u predelu glave, nosa i zuba. Krvario je iz nozdrva. Imamo i izveštaje lekara o povredama. Nije konstantovan prelom, ali su ga uputili na neurologiju ““ rekao je Miodrag Bogićević, otac povređenog deteta.
Roditelji ističu da ovo nije prvi problem sa kojim su se susretala njihova deca kada je u pitanju vršnjačko nasilje.
- Moj stariji sin, dok je pohađao ovu školu, bio je pretučen nogama u stomak. Ćerci su polomljena dva zuba. Obraćali smo se direktorki više puta. Molio sam da mi izađu u susret. Kad god sam zakucao na vrata bila su mi zatvorena. Poruka drugim roditeljima je da prestane već jednom nasilje po školama. Nasilnici treba na jednu stranu, a normalna deca na drugu ““ poručio je zabrinuti otac.
O samom incidentu direktorka OŠ „Nata Jeličić“, Zorica Nedeljković, saznala je po dolasku na posao u sredu ujutru.
- Psiholog škole obavestila me je detaljno o svemu, kao i o svim koracima koje smo preduzeli. Veoma vodimo računa o bezbednosti učenika. Smatramo da smo uspešni u tome. Juče po mojim saznanjima, onoliko koliko je meni preneto, bilo je koškanje između dva učenika trećeg razreda. Psiholog je odmah pozvala roditelje i jednog i drugog učenika. Na sastanku koji smo zakazali razmotrićemo sve pojedinosti, uvideti i doći do zaključka šta su sledeće mere. Mi ćemo postupati po protokolu pošto imamo i sastanak Tima za bezbednost, posle ovog sastanka, kada sve činjenice sagledamo. Mislim da biste i vi imali tačniju informaciju da vas roditelji nisu malo ranije pozvali ““ izjavila je direktorka.
Vršnjačko nasilje, što je evidentno, sve je prisutnije u školama širom Srbije. Dečja sitna koškanja većinom ostanu samo na tome, ali ponekad prerastu i u nešto više i opasnije.
- Iz razgovora sa učiteljima smatram da je ovo bilo sitno koškanje. Posle sastanka donećemo odluku u vezi sa svime što se desilo. Dešavaju se incidenti među učenicima i mi radimo na tome da do toga ne dođe. Naša uloga je vaspitna pored obrazovne. Dosta ste trudimo da baš nju stavimo kao prioritet jer vidimo šta se dešava. Deca su takva kakva jesu, ali velikim delom dolazi i iz kuće. Mi se trudimo da svi budu sigurni, bezbedni i uvek ćemo raditi u tom pravcu ““ poručila je direktorka.
Odluka o daljim merama, u koje spada i disciplinski postupak, biće doneta po završetku sastanka sa roditeljima i Timom za bezbednost.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa