3. novembar 2016.3. nov 2016.
BOGDAN OBADIĆ, DOBITNIK PRIZNANjA UDRUŽENjA „KREATIVNA FABRIKA“ IZ BEOGRADA

Kritičko sagledavanje društva

Posle prošlogodišnje samostalne izložbe „Van fokusa“ u beogradskoj Galeriji „Petak“, koja je proglašena za jednu od najboljih, realizovanih u okviru projekta „Dosije umetnik“, novi uspeh podstrek za dalji rad u oblasti fotografije
Šapčanin Bogdan Obadić pripada onoj grupi mladih koji svoje viđenje društva u kome živi posmatra kroz objektiv fotoaparata. Posle prošlogodišnje zapažene izložbe „Van fokusa“ u Galeriji „Petak“ u Beogradu nedavno je usledilo Priznanje za istaknuto likovno stvaralaštvo u 2015. godini dodeljeno od strane beogradskog Udruženja „Kreativna fabrika“.
- Iako sam ranije već dobijao priznanja, ovo mi je posebno jer sam ga dobio za izložbu koju sam samostalno pripremio. Na kolektivnim izložbama dovoljno je spremiti samo jedno ili dva dela i poslati ih na žiriranje, u poslednje vreme čak i digitalno, dok sam ovde imao mnogo više fotografija pored kojih sam morao da mislim i o celokupnoj organizaciji izložbe, što je samo po sebi bilo poduhvat. Takođe, protekle godine sam posetio mnogo kvalitetnih izložbi, te je i konkurencija bila velika. Zbog svega toga, priznanje koje sam dobio za mene je samo podstrek da nastavim dalje da istražujem fotografiju - kaže Bogdan, student smera Statistika, aktuarska i finansijska matematika na Matematičkom fakultetu.
Pomenuta samostalna izložba proglašena je za jednu od najboljih koje su tada realizovane u okviru projekta „Dosije umetnik“. Ubrzo je usledila i retrospektiva protekle godine na kojoj je prikazao dve fotografije sa prethodne izlože „Crni krug“ i „Pogled u nebo s kačketom na glavi“. Učešćem na Umetničkom festivalu „Devet“ ostvarila mu se jedna od želja.
- Još otkako je festival „Devet“ nastao, bila mi je velika želja da izlažem na njemu. Privukla me je ideja da na jednom mestu nastupaju svi, i slikari, i pisci, i muzičari. To je nešto najbliže „Burning man“ festivalu što imamo. Okuplja ogroman broj umetnika, ali i publike. Sećam se, prošle godine, devojke iz „Lolobriđide“ odradile su akustičnu svirku i nakon toga sišle u publiku da slušaju sledeći nastup. Možda mi se najviše svidela ta neposrednost, bliskost autora i publike. Ove godine bilo je i internacionalnog učešća, kao i nekoliko koncerata svetskih muzičara. To je povrh svega jedno avangardno mesto, Stara ciglana okružena slikama, skulpturama i performansima. Tu sam izlagao „Četiri pozadine“. Inspiracija mi je bila spomenik Pobedniku na Kalemegdanu. Zbog čega ga uvek gledamo od pozadi? Ovo je bio svojevrsni odgovor na stanje u kulturi danas, pa i u državi uopšte. Mladima je danas teško da se izdignu iz kulture koju su nametnuli rijalti programi. Jedini način da i sami postanu pobednici je da odu, dok ih mi odavde gledamo od pozadi.
Izložbe su prilika da dobije povratne informacije od publike u vezi sa svojim radovima. Kako i sam kaže, da sagleda gde je uspeo, a gde nije. Jedna od fotografija, s kojom dugo nije bio zadovoljan, posle izlaganja na nagovor prijatelja, svoje mesto je našla u jednoj privatnoj kolekciji. Želja mu je da svoje radove izloži i u Šapcu, tako da se nada da će u narednom periodu moći da se predstavi i šabačkoj publici.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa