У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН НАУКЕ

НИТИ ТКАНЕ ЗНАЊЕМ

Туристичка организација Шабац у сарадњи са Центром за стручно усавршавање реализовала је протеклог понедељка изложбу „Нити науке“ на којој су представљени ликовни радови ученика од другог до четвртог разреда

  • Број 3601 (3. нов 2016.)
  • О. Гавриловић
Поводом Европског дана науке Туристичка организација Шапца у сарадњи са Центром за стручно усавршавање протеклог понедељка организовала је изложбу „Нити науке“ у ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу. Радови ученика од другог до четвртог разреда на тему „Мој доживљај науке у Парку науке“ и „Асоцијативни сатови“ настали су након посете Парку науке у Центру за стручно усавршавање.
- Сматрам да је посета Парку науке и изложби „Асоцијативни сатови“ имала врло едукативан карактер. О ономе што смо видели причали смо доста пута на часовима природе и друштва, српског језика и математике. Мислим да је добар потез што смо ученике нижих разреда одвели у једну овакву институцију и предочили им нешто што ће их мотивисати, а део њих усмерити ка озбиљном изучавању предмета који им леже или неких области што ће можда довести и до неког научног резултата у будућности - рекао је учитељ Драган Митрић.
Према речима в. д. директора Центра за стручно усавршавање мр Татјане Марковић Топаловић, идеја је да се значајни датуми на државном нивоу, а и Европе и света, обележевају управо добрим суседским, комшијским односима.
- Ово је дан када треба да се замислимо колико смо уложили у науку, колико дајемо науци и како негујемо заправо децу која тек треба да уђу у свет науке. Имали смо једну врло инспиративну изложбу деце од осам до десет година који су посетили Парк науке и изложбу асоцијативних сатова и дали свој одговор. Ово заправо представља нити науке. Ми планирамо да те нити науке провучемо кроз све институције које нас окружују и да следеће године имамо једну добру мрежу научних нити која ће се протезати кроз простор - истакла је мр Татјана Марковић Топаловић.
Обележавање Европског дана науке започето је прошле године на иницијативу Туристичке организације града Шапца. Како ће образовни туризам у будућности бити у експанзији верују да ће шабачки Парк науке на туристичкој мапи Србије заузети важно место.
- Прошло је годину дана откако је Туристичка организација града Шапца први Парк науке ставила и на туристичку мапу града. Тим поводом заједно смо и ове године са Центром за стручно усавршавање, као и Активом учитеља ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу, организовали заиста леп догађај. Имали смо прилику да се са триста деце ове школе, који су иначе и аутори ових дивних радова, подсетимо, али и да популаризујемо науку, знање, и на тај начин промовишемо и школство, а уједно и Парк науке, како ја волим да кажем, прву првину двадесет првог века у нашем граду што он свакако и јесте. Туристичка организација града Шапца увек је препознавала истинске вредности, а међу тим вредностима данас се налази и Парк науке, Европски дан науке и наравно, сва деца у нашем граду која заједно са нама обележавају овај дан - изјавила је Тамара Пејић из Туристичке организације града Шапца.