3. novembar 2016.3. nov 2016.
OBELEŽENA 151. GODIŠNjICA RODA INŽINjERIJE VS U GARNIZONU ŠABAC

SVE PO VOJNOM PRAVILU

Inžinjerci Vojske Srbije, u čijem su sklopu i pontonirske jedinice, svake godine obeležavaju 6. novembar, Dan svoga roda, i sa ponosom saopštavaju da su i ove godine postigli veoma zapažene rezultate u obuci, u praktičnim aktivnostima, na združenim vežbama, pomoći i saradnji sa narodom, i prvi put učešćem na Međunarodnoj vežbi u Rusiji, gde su zauzeli visoko treće mesto.
Baš zbog ovakvih rezultata gosti u kasarni „Cerski junaci“ bili su brojni predstavnici društvenih organizacija, vojni penzioneri, predstavnici boračke organizacije, članovi organizacije RVS, predstavnici crkve i građani.
Organizaciju ove svečanosti vodio je major Igor Šakić. Bilo je sve po vojnom pravilu: državna himna, minut ćutanja za pale i preminule inžinjerce, sve to ispod zastave Srbije.
Kao domaćin, komandant pontonirske jedinice potpukovnik Siniša Marinković, pozdravio je sve goste, a pripadnicima jedinice čestitao dan roda.
U vrlo slikovitom govoru Marinković je prikazao razvoj rada inžinjerije od 6. novembra 1864. godine do danas. Najznačajniji rezultati u izvršavanju svojih obaveza kod inžinjeraca vidljivi su od proboja Solunskog fronta, gde su se istakli u podizanju mostova i popravci porušenih objekata na putevima.
U daljem govoru Marinković je nabrojao mnoge uspešno izvršene zadatke tokom godine, a posebno, s ponosom, istakao da je njegova jedinica, kao predstavnik VS ove godine, učestvujući na Međunarodnoj vežbi u Rusiji zauzela treće mesto, odmah iza Rusije i Kine.
Čestitki za dan roda inžinjerije, šabačkim pontoncima pridružio se i pukovnik Andrija Andrić, komandant rečne flote u Novom Sadu, u čijem sastavu su i šabački pontoniri. Pukovnik Andrić je sa ponosom istakao da su šabački pontoniri svake godine među najboljim jedinicama u rečnoj floti. Njihov uspeh na vežbi u Rusiji dugo će svim jedinicama služiti za primer.
Za dan roda inžinjerije jedinici su stigli brojni telegrami-čestitke, među kojima čestitka ministra odbrane Zorana Đorđevića, Načelnika general štaba generala Dikovića, komandanta kopnene vojske i drugih.
Najbolji pripadnici ove jedinice od ministra odbrane dobili su spomen medalje. Za 20 godina revnosne službe medalje su dobili zastavnik Jova Jovičić, St. vodnik I klase Branislav Spremo i Dragiša Dragojević, i desetar Željko Matić. Za 10 godina revnosne službe u VS spomen medalje su dobili St. vodnik I klase Branko Trifunović, St. vodnik Saša Kankaraš, desetari Boki Bajrić, Joviša Gaćarić, Darko Cvejić, Radenko Milanović, Goran Đondović, Aco Jakšić, Goran Nenadović i Aleksandar Marković, i razvodnik Nenad Nikolić.
Svečanost je završena zajedničkim druženjem slavljenika i gostiju, uz evociranje uspomena sa brojnih vežbi i drugih zadataka.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa