3. novembar 2016.3. nov 2016.
ODRŽANO PRVO U NIZU PREDAVANjE ZA ZAPOSLENE U DOMU ZDRAVLjA

Gojaznost je problem našeg doba

Prošlog četvrtka u Domu zdravlja Šabac održano je prvo u nizu predavanje koja će eminentni stručnjaci držati zdravstvenim radnicima ove ustanove. Kao rezultat saradnje Doma zdravlja i Srpskog lekarskog društva, predavanja će se održavati jednom mesečno. Prva tribina bila je posvećena prevenciji gojaznosti kod dece. Održao ju je prof. dr Nedeljko Radlović, član Akademije medicinskih nauka i generalni sekretar Srpskog lekarskog društva. Zbog tematike, ovom predavanju su prisustvovali i predstavnici Predškolske ustanove.
Prof. dr Radlović je istakao da je prevencija budućnost medicine i da se najviši stepen zdravstvene zaštite obavlja u dispanzerskom radu. Naveo je da je prevencija gojaznosti kod dece izuzetno značajna, jer se veliki broj gojazne dece suočava sa tim problemom kasnije tokom celog života.
- Gojaznost predstavlja jedan od civilizacijskih problema, s kojim je posebno suočen zapadni svet. Ako stepen gojaznosti nastavi da raste ovim tempom ljudski vek će usled toga početi da se skraćuje. Istraživanja pokazuju da, ukoliko je dete gojazno u prve tri godine, rizik da bude gojazno i kasnije je 25 odsto, a ako ima taj problem u pubertetu rizik je 75 odsto, rekao je Radlović.
Kako je navedeno, ovaj problem je u našoj zemlji pre 15““20 godina bio prilično stran, a danas 20 odsto dece ima višak telesne težine, a 7,5 od toga su gojazni. Radlović je istakao da je suština prevencije gojaznosti da dete u ranom dobu prihvati zdrave navike, koja se odnose na izbor hrane, količinu i slično.
- Nije svejedno ni kakvi su budući roditelji. Gojazne devojke mnogo češće rađaju decu koja će biti gojazna. Bitno je i kako se trudnice hrane, ali i da posle rođenja deca jedu majčino mleko kao najidealniju hranu, rekao je Nedeljko Radlović.
Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Branka Vujkovića, od sledeće godine trebalo bi da budu organizovani i konsultantski pregledi Šapčana, za koje doktori procene da su najinteresantniji slučajevi.
- Kontinuirano usavršavanje naših zaposlenih zdravstvenih radnika je najbolji način da naša struka odgovori na sve veće izazove sa kojima se susreće. Naša intencija je da saradnja sa Srpskim lekarskim društvom u narednom periodu bude još čvršća i da od njih dobijemo jasne smernice kako možemo da unapredimo zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou, rekao je Branko Vujković.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa