ОДРЖАНО ПРВО У НИЗУ ПРЕДАВАЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА

Гојазност је проблем нашег доба

  • Број 3601 (3. нов 2016.)
  • М.М.
Прошлог четвртка у Дому здравља Шабац одржано је прво у низу предавање која ће еминентни стручњаци држати здравственим радницима ове установе. Као резултат сарадње Дома здравља и Српског лекарског друштва, предавања ће се одржавати једном месечно. Прва трибина била је посвећена превенцији гојазности код деце. Одржао ју је проф. др Недељко Радловић, члан Академије медицинских наука и генерални секретар Српског лекарског друштва. Због тематике, овом предавању су присуствовали и представници Предшколске установе.
Проф. др Радловић је истакао да је превенција будућност медицине и да се највиши степен здравствене заштите обавља у диспанзерском раду. Навео је да је превенција гојазности код деце изузетно значајна, јер се велики број гојазне деце суочава са тим проблемом касније током целог живота.
- Гојазност представља један од цивилизацијских проблема, с којим је посебно суочен западни свет. Ако степен гојазности настави да расте овим темпом људски век ће услед тога почети да се скраћује. Истраживања показују да, уколико је дете гојазно у прве три године, ризик да буде гојазно и касније је 25 одсто, а ако има тај проблем у пубертету ризик је 75 одсто, рекао је Радловић.
Како је наведено, овај проблем је у нашој земљи пре 15““20 година био прилично стран, а данас 20 одсто деце има вишак телесне тежине, а 7,5 од тога су гојазни. Радловић је истакао да је суштина превенције гојазности да дете у раном добу прихвати здраве навике, која се односе на избор хране, количину и слично.
- Није свеједно ни какви су будући родитељи. Гојазне девојке много чешће рађају децу која ће бити гојазна. Битно је и како се труднице хране, али и да после рођења деца једу мајчино млеко као најидеалнију храну, рекао је Недељко Радловић.
Према речима директора Дома здравља др Бранка Вујковића, од следеће године требало би да буду организовани и консултантски прегледи Шапчана, за које доктори процене да су најинтересантнији случајеви.
- Континуирано усавршавање наших запослених здравствених радника је најбољи начин да наша струка одговори на све веће изазове са којима се сусреће. Наша интенција је да сарадња са Српским лекарским друштвом у наредном периоду буде још чвршћа и да од њих добијемо јасне смернице како можемо да унапредимо здравствену заштиту на примарном нивоу, рекао је Бранко Вујковић.