3. novembar 2016.3. nov 2016.
ŠESTA VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

SAMO JEDAN IZ OPOZICIJE

Vanredna šesta sednica Skupštine grada održana je u subotu. Na dnevnom redu od 18 tačaka 17 se odnosilo na razrešenje i postavljenje. Pored toga usvojena je odluka o finansiranju vantelesne oplodnje. Od odbornika opozicije bio je prisutan samo Aleksandar Pajić, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke.
Prvom tačkom razrešen je zamenik predsednika Skupštine Marko Jančić, koji je pre desetak dana, zajedno sa Tamarom Bastajom, napustio poslanički klub Zajedno za Srbiju. Njih dvoje takođe nisu prisustvovali sednici. Umesto Jančića izabran je Prodan Panić, poljoprivrednik iz Nakučana.
- Nedolazak kompletne opozicije na sednicu je način da izrazimo nezadovoljstvo brutalnošću i pritiscima koji su prisutni poslednjih 15-20 dana. Mislimo da su pritisci, kako na odbornike pozicije tako i na naše, kao i pokušaji plaćanja odborničkih mandata nešto čemu treba da se stane na put i što ne sme da se dešava u gradu, rekao je Aleksandar Pajić SNS.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović smatra da je ova sednica imala poseban politički značaj. Čestitao je na hrabrosti 38 odbornika koji su došli na Skupštinu grada i da, kako je rekao, podrže važne planove i programe.
- SNS ne može da se pomiri sa tim da su izgubili na izborima i svakog dana pokušavaju da prekomponuju vlast. To rade na različite načine, a ni jedan od tih načina nije ni pristojan niti dozvoljen po našim zakonima. Mi ćemo se boriti protiv toga. Ukazaćemo na nepravilnosti nadležnim državnim organima. Šabac je slobodan grad. Braneći izbornu volju građana branimo i građane, rekao je gradonačelnik.
Veliko iznenađenje predstavljalo je razrešenje direktora JKP „Stari grad“ Dragana Ninković, koja je ubačena kao dopuna, neposredno pred početak sednice. Kao obrazloženje je navedeno da prema Zakonu o javnim preduzećima direktor JP ne može biti član organa političke stranke. Ova odluka iznenadila je i samog Ninkovića koji je, tvrdi, zamrzao funkciju u stranci da bi mogao da vrši dužnost direktora. Ninkoviću u subotu nije dozvoljeno da se obrati sa govornice. Na njegovo mesto, kao v.d. funkcije direktora izabrana je Snežana Đokić, dip. inž. tehnologije.
Odlukom o finansiranju vantelesne oplodnje pravo na finansiranje jednog pokušaja imaju parovi koji su imali tri pokušaja vantelesne bez živorođenog deteta. Odobravaju se sredstva u visini od 300.000 dinara, a ukupan iznos koji će se u ovoj budžetskoj godini izdvojiti za ove namene je tri miliona dinara. Uslov je da žena u momentu podnošenja zahteva nije napunila 45 godina, da su oboje državljani Srbije i da najmanje godinu dana imaju prebivalište na teritoriji Šapca.
Dosadašnji direktor Turističke organizacije Šabac Dragojlo Lazić otišao je u penziju. Na njegovo mesto izabran je Srđan Mitrašinović, diplomirani ekonomista master.
Ostale odluke odnosile su se na izmene u školskim odborima šabačkih osnovnih i srednjih škola.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa