3. novembar 2016.3. nov 2016.
REAKCIJE NA SMENU DIREKTORA JKP „STARI GRAD“

PO ZAKONU ILI ISHITREN POTEZ

“Po mom ličnom mišljenju imao je nameru da bude i političar i funkcioner“, tvrdi Živojin Vuletić. “Napravljen je grub previd i načinjena dva krivična dela“, objašnjava Dragan Ninković
Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Stari grad“ Dragan Ninković smenjen je na vanrednoj sednici Skupštine grada održanoj u subotu. Povod za njegovu smenu bilo je to što direktor javnog preduzeća ne može biti član organa političke stranke, prema Zakonu o javnim preduzećima. Naime, Ninković je pre oko mesec dana izabran za predsednika Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove. Na ovom mestu zamenio je dugogodišnjeg predsednika i jedinog protivkandidata Živojina Vuletića.
Odobrenje da se obrati odbornicima za skupštinskom govornicom, Ninković na navedenoj sednici Skupštine grada nije dobio, te je kako navodi, odlučio da organizuje konferenciju za novinare u stranačkim prostorijama SPO-a. Sat vremena ranije, na istu temu iz Gradske kuće javnosti se obratio Živojin Vuletić.
Vuletić: „U smeni nije bilo ničega nelegalnog“
- Kada su raspisani izbori za predsednika Gradskog odbora Ninković se kandidovao iako je znao za nespojivost funkcija. On je osvojio tri glasa više od mene, formirao sve organe vlasti i obavestio centralu stranke o tom izboru. Po mom ličnom mišljenju, imao je nameru da bude i političar i funkcioner. Tako je došao na ideju da zamrzne funkciju predsednika GO i da svoja ovlašćenja prenese na drugog čoveka koji će biti pod njegovom kontrolom i o ovoj „transakciji“ je obavestio Izvršni odbor stranke. Ništa od ovoga nije u skladu sa propisima, naveo je Vuletić.
Prema njegovim rečima, Ninković kao izabrano lice nije mogao da prenese svoja ovlašćenja na nekog drugog jer bi to bilo isto kao i da gradonačelnik svoja ovlašćenja prenese na drugog, ili neko od odbornika, odnosno poslanika.
- Njega je izabrala Skupština Gradskog odbora i on ne može da podnosi ostavku Izvršnom odboru. Po mom mišljenju, on je želeo da igra ping-pong. Sa jedne strane mrežice da bude Dragan Ninković predsednik Gradskog odbora i političar, a sa druge direktor JP, pa pred zasedanje Skupštine da podnese ostavku, a kad se završi da vrati, rekao je Vuletić.
Ninković: „Preispitivanje odluke ili krivična prijava“
Sa druge strane Dragan Ninković tvrdi da je odluka da bude smenjen sa mesta direktora JKP „Stari grad“ nezakonita po nekoliko osnova.
- Na poslednjoj sednici gradske Skupštine gradonačelnik je izvršio dopunu dnevnog reda, što mu je po Poslovniku o radu Skupštine dozvoljeno. Tom prilikom je kazao da je dobio predlog o razrešenju direktora JKP „Stari grad Šabac“ od strane Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća koja je isti donela na sednici održanoj 4. 11. 2016. godine. Ja odgovorno tvrdim da takva sednica nikada nije održana- počeo je izlaganje Dragan Ninković.
Kao razlog Ninkovićevog razrešenja navedena je činjenica da je nedavno izabran za predsednika GO SPO Šabac, i da sa tom funkcijom, u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima ne može biti i direktor javnog preduzeća. Ninković se slaže da je zakon po ovom pitanju jasan, ali da opet nisu uzete sve činjenice u razmatranje.
- Ono što nisu uzeli u obzir je podatak da sam ja 3. 11. 2016. Izvršni odbor SPO u Beogradu izvestio o tome da ovlašćenja predsednika GO SPO prenosim na Petra Lončara i Ljubana Damnjanovića dok obavljam funkciju direktora - kaže Dragan Ninković i zaključuje.
- Iz svega navedenog smatram, da je predsednik Komisije napravio grub previd, i slučajno ili namerno učinio dva krivična dela. Neistinitim izveštajem obmanuti su odbornici grada Šapca da donesu odluku koja nije u skladu sa činjeničnim stanjem da sam ja svoj status u stranci na vreme stavio u stanje mirovanja. Iz tog razloga pozivam predsednika Komisije dr Zorana Markovića da sazove sednicu i da se na njoj utvrdi činjenično stanje i donese validna odluka. Ukoliko se to ne desi u najkraćem mogućem periodu, moja dužnost i obaveza je da sva dokumenta koja imam predam nadležnim organima i pokrenem krivični postupak.
Nedoumice oko stranačke izborne skupštine
Na konferenciji se Vuletić osvrnuo i na sam tok izborne skupštine stranke. Objasnio je da se izbori u gradskim i opštinskim odborima održavaju svake četiri godine. Tamo gde je veći broj članova, to se obavlja delegatskim sistemom.
- Na Predsedništvu je dogovoreno da izbori budu fer i pošteni. Skrenuo sam pažnju da nije dobro da veliki broj delegata bude iz JKP “Stari grad“, s obzirom da je on njihov direktor, kao ni članovi njihovih porodica. Dogovorili smo se da bude najviše 20 takvih. On je iskoristio priliku da predsednici mesnih odbora delegiraju ljude koji rade u JKP i došlo ih je više od 50, naveo je Vuletić i istakao da je o svemu obavestio predsednika stranke i Predsedništvo. Uveren je da oni neće dozvoliti da tako „skaradna“ skupština bude važeća ni verifikovana.
Sistem glasanja unutar šabačkog SPO-a je kako navodi Dragan Ninković, u proteklih 16 godina koliko je bio na čelu Gradskog odbora, propisao Živojin Vuletić. On, kako kaže Ninković, nije dao da glasaju svi članovi nego se odlučio za delegatski sistem.
- Živojin Vuletić je u Predsedništvu imao 16 članova iako ih po statutu SPO treba da ih ima 9. Predsednik GO sam bira članove predsedništva i još 16 članova političkog saveta. Svi predsednici mesnih odbora birali su svoje delegate i niko nije uticao ni na koga. Apsolutna je neistina da su bila 54 delegata iz komunalnog. Znam kako je bilo, a znam i ko je od njih glasao za Vuletića, kao i to da zbog toga neće snositi nikakve posledice. Za razliku od devojke koja je zbog Vuletićevog uticaja ostala bez posla u Gradskoj upravi samo zato što je javno glasala za mene - tvrdi Ninković.
Poslovanje preduzeća bolje nego u proteklih 30 godina
Današnje poslovanje preduzeća je bolje nego u poslednjih 30 godina. U poslednje tri godine samo u opremu je uloženo oko 150 miliona dinara, dok u ovom trenutku na računu JKP „Stari grad“ ima oko 18 miliona dinara sopstvenog prihoda. Neizmirene obaveze Grada prema JKP „Stari grad“ su preko 100 miliona dinara - tvrdi Dragan Ninković.
M.M./T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa