ФАО: Цене хране у свету у октобру порасле за 0,7 одсто

  • Број 3602 (10. нов 2016.)
Цене хране у свету су у октобру порасле, чиме је настављен тренд њиховог јачања који се бележи од јануара, саопштила је недавно Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), додајући да су се побољшале перспективе везане за глобалну производњу житарица.
ФАО индекс цена хране, који мери месечне промене у корпи житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера, порастао је у октобру на 172,6 поена, што је за 0,7 одсто више у односу на септембар и за 9,1 одсто више у односу на октобар прошле године, преноси агенција Ројтерс.
Одржива тражња за сиром и путером у Европској унији подигла је цене млечних производа за 3,8 одсто на месечном нивоу, док су цене шећера порасле на вест о мањој производњи у Бразилу и Индији.
Слабија увозна тражња широм света за палминим уљем је оборила цене уља, а слабији апетит међу кинеским увозницима за европским свињским месом је спустио цене меса.
Цене житарица су у октобру порасле, на месечном нивоу, за 1,0 одсто, а ФАО прогнозира да ће глобална производња пшенице ове године бити за 1,5 одсто већа него 2015. године.