10. novembar 2016.10. nov 2016.

Nedovoljno iskorišćene široke mogućnosti primene zeolita u srpskoj poljoprivredi

Primena zeolita ima široke mogućnosti, posebno u oblasti poljoprivrede i stočarstva, ali su one nedovoljno iskorišćene, ukazano je u Privrednoj komori Srbije.
Na sednici Grupacije proizvođača zeolita i ostalih nemetaličnih sirovina i proizvoda Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala, kojoj su prisustvovali i predstavnici Uprave za zaštitu bilja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukazano je da primena zeolita ima široke mogućnosti, ali da je nedovoljno iskorišćena. Praksa u svetu i kod nas je pokazala da korišćenje zeolita u oblasti poljoprivrede daje dobre rezultate u povećanju prinosa gajenih kultura, a u oblasti stočarstva pozitivno utiče na rast životinja, smanjenje smrtnosti i produžetak životnog veka.
Dijalog je bio usmeren ka mogućnostima uključivanja određenih vrsta zeolita u Pravilnik o uslovima za razvrstavanje i utvrđivanje kvaliteta sredstava za ishranu bilja, odstupanjima sadržaja hranljivih materija i minimalnim i maksimalnim vrednostima dozvoljenog odstupanja sadržaja hranljivih materija, o sadržini deklaracije i načinu obeležavanja sredstava za ishranu bilja.
Radi unapređenja primene zeolita kod nas, neophodno je upotpuniti regulativu koja se odnosi na proizvodnju zeolita, istaknuto je na sednici i ukazano da će se Grupacija aktivno uključiti u izradu Pravilnika o sredstvima za ishranu bilja.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa