10. novembar 2016.10. nov 2016.
Da vaš ljubimac uživa u zimi

Kućica za pse

Ukoliko niste u mogućnosti da psa primite u svoju kuću, garažu, ili neku ostavu koja ima grejanje, najvažnija stavka je dobra kućica za psa. Zaboravite na improvizovana skloništa u vidu kartonskih kutija, raznih gajbi, cerada i ostalo.
Kućica treba da bude od drveta ili teške plastike (ove kućice su specijalno napravljene i mogu biti u obliku iglua), sa dobrom izolacijom. Takođe, kućica treba da ima ventilaciju, ali ne sme biti promaje. Ne pozicionirajte je na udaru vetra, vodite računa da sneg i kiša ne ulaze kroz njen otvor. Ovo možete postići tako što se na ulaz u kućicu postave vratanca, ili trakaste zavese koje mogu biti i od jačeg najlona.
Kada ste obezbedili da hladnoća, kiša i sneg ne ulaze u sklonište, možete da se pozabavite prostirkom na kojoj će pas ležati. Možete koristiti slamu, seno, ili ćebad. Važno je da redovno proveravate prostirku kako biste utvrdili da li je mokra. Mokra prostirka ne pruža toplotnu izoloaciju i u tom slučaju treba da je zamenite.
Hrana i voda
Važno je da vodu menjate i po nekoliko puta dnevno kako biste izbegli zamrzavanje. Pas može da dehidrira ukoliko je voda zamrznuta.
Ishrana treba da bude pojačana, jer pas u hladnim danima troši više kalorija. Posavetujte se sa veterinarom, kako biste došli do najbolje formule u ishrani, uzimajući u obzir rasu i godine vašeg ljubimca.
Možete da koristite plastične činije kako biste izbegli da se jezik psa zalepi za metal.
Održavanje higijene
Ukoliko pas ima viseće uši i dužu dlaku oko usta, redovno proveravajte da li se pojavio led ili promrzline. Šape su najizloženije uticajima zime i pažljivo ih održavajte.
Redovno četkajte psa, jer prljavština i otpale dlake loše utiču na toplotu. Održavajte higijenu u kućici i oko nje, jer se čak i u hladnim danima mogu pojaviti buve i krpelji koji mogu postati aktivni u toplijem okruženju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa