10. novembar 2016.10. nov 2016.
NASTAVAK PREKOGRANIČNE SARADNjE

SPREMNIJI ZA VANREDNE SITUACIJE

Gradovi Šabac i Slavonski Brod realizuju projekat prekogranične saradnje koji za cilj ima bolju pripremljenost u slučaju vanrednih situacija u slivu reke Save
Prošlog utorka predstavljen je projekat „Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije“. Vrednost projeta iznosi 889.656 evra, od čega je Šapcu namenjeno 444.452 evra. Predstavljajući ovaj dokument gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, istakao je da grad Šabac pronalazi druge izvore finansiranja, osim budžetskih. Za to su potrebni kvalitetni projekti koji ispunjavaju stroga evropska pravila, u čemu je šabačka lokalna samouprava pokazala uspešnost.
- Ovaj projekat će doprineti rešavanju problema poplava. Grad Šabac ne čeka da mu nešto padne sa neba, trudimo se da na sve moguće načine prikupimo sredstva, jer nikada nema dovoljno novca za realizaciju svih važnih projekata. Zbog toga su ovakvi projekti, koje finansiraju međunarodne organizacije i institucije, veoma važni. Sve što je bilo u našem domenu, a što se odnosi na uređenje vodotokova drugog reda i čišćenje kanalske mreže mi smo uradili iz sopstvenih sredstava, a ovaj novac ćemo iskoristiti za dodatno opremanje Štaba za vanredne situacije, kako bi sve javne službe funkcionisale na najvišem mogućem nivou. Nadam se da će ovaj projekat doprineti tome da se više nikada ne susrećemo sa problemima sa kojima smo se suočili 2014. godine. Planirano je da projekat traje 18 meseci, a Grad će i dalje raditi na sprečavanju poplava, istakao je gradonačelnik Šapca prilikom predstavljanja ugovora.
Projekat se sastoji iz dve faze.
- Prva faza predstavlja programske aktivnosti na jačanju kapaciteta štabova za vanredne situacije. Predviđeno je da štabovi u oba prekogranična regiona završe obuku o postupanju u vanrednim situacijama i upravljanju rizicima. Pored toga, štabovi će raditi, a izradi strateških dokumenata u vidu lokalnih akcionih planova odbrane od poplava. Druga faza projekta podrazumeva nabavku opreme, koja uključuje pumpe velikog kapacita, čamce i punilice za pesak. Predviđeno je i opremanje dva punkta za pružanje psiho-socijalne pomoći u vanrednim situacijama u selima Orid i Drenovac. Ova mesta su prepoznata kao najkritičnije lokacije tokom poplava pre dve godine, navela je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Bojana Mladenović.
Jedan od partnera u realizaciji projekta biće i šabački Zavod za javno zdravlje.
- Dobli smo opremu koja će doprineti našem još boljem radu. Radi se o opremi koja nam pruža mogućnost brže analize kvaliteta vode na terenu. Značajno će nam biti poboljšani kapaciteti za uzorkovanje vode, a od velike koristi će nam biti i vozilo koje ćemo dobiti. To je oprema koja će se koristiti na teritoriji čitavog Mačvanskog okruga, jer Zavod za javno zdravlje u Šapcu pokriva čitavo ovo područje. Poplave pre dve godine su pokazale ne samo mikrobiološka zagađenja, već su stavile pred nas i rizike od ozbiljnih hemijskih zagađenja. I to su veoma važni razlozi zbog kojih će nam nova oprema dobro doći, naveo je dr Igor Dragićević iz Zavoda za javno zdravlje.
Dobru sardnju Šabac i Slavonski Brod potvrdili su i pre tri godine, kroz realizaciju projekta „Rosis, Rosas, Rosarum“.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa