17. novembar 2016.17. nov 2016.
SKUPŠTINA ZASEDALA DVA PUTA U TRI DANA

BURNO O BUDžETU, JEDNOGLASNO O „JAZAKIJU“

Svih prisutnih 57 odbornika jednoglasno dalo podršku Odluci kojom se gradonačelnik ovlašćuje da potpiše ugovor sa kompanijom „Jazaki“. Na redovnoj sedmoj sednici na dnevnom redu bio budžet, planiran na 3,2 milijarde dinara. Opozicija iznela brojne zamerke na račun budžeta. Ugašene Direkcija za puteve i Direkcija za poljoprivredu
Skupština grada Šapca zasedala je čak dva puta za tri dana. Prva sednica bila je redovna, u petak, dok je vanredna održana u nedelju. Najvažnija tačka na prvoj je bilo donošenje budžeta. Druga je imala samo jednu tačku dnevnog reda, Odluku o dodeli sredstava podsticaja japanskoj kompaniji „Jazaki“.
Svi za „Jazaki“
Sednica u nedelju trajala je svega desetak minuta, a svih prisutnih 57 odbornika jednoglasno je dalo podršku Odluci kojom se gradonačelnik ovlašćuje da potpiše ugovor sa kompanijom „Jazaki“. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naveo je da su pregovori bili dugi i temeljni, a da je za grad to bilo novo i korisno iskustvo.
- Prvi put smo se susreli sa velikom svetskom kompanijom koja ima jasne planove i vizije kako da razvija svoj biznis. Počastvovani smo što prva velika japanska grinfild investicija u Srbiji dolazi u Šabac. Ovo je bila otvorena trka u kojoj je Šabac pobedio, rekao je gradonačelnik.
Šef odborničke grupe i poverenik Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić podsetio je da će do 2019. u „Jazakiju“ biti zaposleno 1.900 Šapčana, ali i da nije dovoljan dolazak samo jedne kompanije u Šabac i da treba raditi na dovođenju još investitora.
Pošto je Pajić najavio da će i odbornici SNS-a glasati za ovu Odluku, za govornicu je izašao i šef odborničke grupe „Zajedno za Srbiju“ Živojin Vuletić. Izrazio je zadovoljstvo što su odbornici jednoglasni.
- Mislio sam da nikada nećemo uspeti da se usaglasimo u bilo čemu. Međutim, došli su Japanci i sve nas doveli u red. Složili smo se iako smo u mnogo čemu različiti, rekao je Vuletić.
Višesatnom raspravom do budžeta
Na redovnoj sedmoj sednici na dnevnom redu je bio budžet, planiran na 3,2 milijarde dinara. Gradonačelnik je naveo da je ovaj budžet razvojni, izbalansiran i sa uravnoteženim prihodima i rashodima.
- Najvažnije stvari u budžetu su razvojne. Prva se odnosi na dalje opremanje Severozapadne radne zone zbog dolaska japanskog investitora, ali i zbog kompanija koje su već tamo kupile zemlju. Druga se odnosi na ulaganje u izgradnju nove Kvantaške pijace, koja treba da omogući našim poljoprivrednicima da zarade više novca. Treći veliki projekat su radovi na izgradnji Sava parka, rekao je Nebojša Zelenović i dodao da su prvi put isplanirane i kapitalne investicije za 2018. i 2019. godinu.
Opozicija je iznela brojne zamerke na račun budžeta. Jedna od njih se odnosila i na to da je donet prerano.
- Od kada je gavran pocrneo budžet grada nije usvajan sredinom novembra. To se dešava prvi put u istoriji parlamentarizma u Srbiji. Gradska vlast se uplašila promena, da gradu ne ide dobro i da će odbornici koji čine većinu reći „Dosta“ ovakvom načinu vođenja grada, rekao je Aleksandar Pajić.
Dr Aleksandar Peranović iz Srpske napredne stranke budžet je nazvao „plašljivim“, pojasnivši da se budžet donosi ovako rano jer se vladajuća većina plaši budućnosti.
- Prihod od poreza na zarade je ove godine isti kao i prošle. Kako kada se zaposlilo 1.220 ljudi? Povećanje prihoda od poreza na imovinu za 25 odsto. Da li to planirate uvođenje novih poreza, pitao je Peranović.
Vladan Krasavac odbornik SNS i bivši rukometni golman kritikovao je da su davanja za sport suviše mala, jer šabački klubovi imaju odlične rezultate i potrebno im je više novca.
Polemika za govornicom se vodila i o tome da li je teren FK „Mačve“ dovoljno dobar za ulazak u Prvu ligu, ali i da li će se ugasiti FK „Lipolist“. Takođe, bilo je rasprave i o tome da li je Dragan Ninković legalno smenjen sa mesta direktora JKP „Stari grad“ na prošloj sednici.
Budžet je usvojen nakon četiri sata i 50 izlazaka za govornicu.
Ugašene direkcije
Odobrnici su na sednici usvojili i Odluku o organizaciji gradske uprave. Izmenom Zakona o budžetskom sistemu dva javna preduzeća, fondovi i direkcije koji su osnovani od strane lokalnih samouprava i koji se finansiraju iz javnih prihoda kao indirektni korisnici budžeta, moraju biti ugašeni do decembra 2016. godine. Tako su, posebnim tačkama dnevnog reda, ugašene Direkcija za puteve i Direkcija za poljoprivredu. Poslove Direkcije za poljoprivredu preuzela je Gradska uprava, koja je preuzela i sva sredstva za rad, predmete opremu, arhivu i zaposlene. Poslove koje je obavljala Direkcija za puteve od sada će obavljati Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem.
Takođe, data je saglasnost na odluke o pokretanju postupka za statusnu promenu ““ pripajanje JP za uprvljanje građevinskim zemljištem JSP „Stan“ i JP Sportski centar „Šabac“.
Usvojena je i Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu javnog sektora grada Šapca. Ova Odluka doneta je zbog navedene reorganizacije.
Priznanje prvoj srpskoj lekarki
Na Skupštini je data saglasnost i da Dom zdravlja Šabac promeni ime u Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić“. Odluku je doneo Upravni odbor sa ciljem da se uvaži značaj ličnosti dr Drage Ljočić.
Prva srpska doktorka rođena je u Šapcu 1855. godine. Medicinu je studirala u Cirihu, kao jedna od retkih žena u Evropi koje su u to vreme sticale akademsko obrazovanje.
Umrla je 1926. godine u Beogradu.
SPS formirao odborničku grupu
Na sedncii održnoj u petak formirana je odbornička grupa Socijalističke partije Srbije. Činiće je prof. dr Mirko Kerkez, Marko Jančić i Tamara Bastaja. Izuzev što se Jančić pojavio u petak na početku zasedanja, oni nisu prisustvovali sednicama ni u petak, ni u subotu.
Socijalisti su u svom zvaničnom saopštenju naveli ciljeve svog daljeg delovanja u gradskom parlamentu.
- Šef odborničke grupe će biti Marko Jančić, a cilj delovanja biće ukazivanje na nedostatke i propuste u vođenju grada, a sve u interesu građana Šapca. Grupa će delovati kao opozicija sa jasnim nastojanjem da zastupa pre svega interese građana koji su nezadovoljni politikom koju trenutna vlast promoviše kao jedinu ispravnu, stoji u saopštenju Gradskog odbora SPS.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa