17. novembar 2016.17. nov 2016.
DOM ZDRAVLjA ŠABAC ORGANIZOVAO PREDAVANjE NA TEMU „RANO OTKRIVANjE I PREVENCIJA DIJABETESA“

TIHI UBICA

Od dijabetesa tip 2 u Srbiji obolelo je oko 700.000 odraslih. Za ovu hroničnu nezaraznu bolest kod nas zna 8,1 odsto obolelih, dok njih 245.000 nema postavljenu dijagnozu i samim tim ne leči se. Na svetskom nivou to je 400 miliona obolelih sa tendencijom povećanja
Dijabetes Mellitus, odnosno dijabetes tip 2, jedno je od vodećih hroničnih oboljenja u svetu, pa i u našoj zemlji, koje pokazuje znatan porast u broju obolelih, tako da se može govoriti i o epidemiji svetskih razmera, tzv. pandemiji. Danas u svetu od ove bolseti boluje oko 400 miliona ljudi, a kod nas oko 700.000 odraslih. Ova hronična nezarazna bolest relativno kasno se otkriva, kada su već uznapredovale komplikacije koje su značajan uzrok morbiditeta i mortaliteta, kako u evrospkim zemljama, tako i kod nas.
- Ono na šta bih svakako skrenula pažnju pacijentima je da obrate pažnju na prve neke simptome jer se, nažalost, dijagnoza postavlja vrlo često kasno, kada se već razviju i komplikacije. Na te neke prve simptome, kao što su slabost, malaksalost, zamor, gubitak u telesnoj težini, povećanje potrebe za pijenjem tečnosti, tj. vode, povećano i učestalo mokrenje, pacijenti treba da obrate pažnju i da se tada jave svom izabranom lekaru ““ rekla je dr Brankica Krstić prošlog petka na predavanju „Rano otkrivanje i prenvencija dijabetesa tip 2“ u sali Centra za prevenciju Doma zdravlja Šabac.
I preddijabetes je veoma rasprostranjen, pa je u savremenoj kliničkoj praksi neophodno obratiti pažnju i na njega. U pitanju su osobe sa visokim rizikom za razvoj dijabetesa tako da su ciljna grupa za program prevencije. Samim tim ovakva predavanja jedan su od načina da se podigne svest o bolesti koja u svetu na svakih šest sekundi oduzme po jedan život.
- Bolest dijabetes tip 2 je u stvari bolest koja se uglavnom javlja kod osoba srednje i starije životne dobi. Za razliku od dijabetesa tip 1, koji čini deset odsto ukupno obolelih, ova bolest je devedeset odsto zastupljena. Ono što je alarmantno je da na jednog registrovanog dolazi jedan neregistrovani dijabetičar. Zato je neophodno podići svest o lečenju i neophodnoj ranoj dijagnostici - istakla je dr Krstić.
U borbi protiv ove bolesti najvažnije je korigovati režim života koji podrazumeva što više aktivnosti.
- Nažalost, danas, s obzirom na jednu, da kažemo, globalizaciju i urbanizaciju sveta, prosto su se razvile tzv. sedatarne sredine, gde je ishrana neadekvatna, bogata kalorijama, mastima, ugljenim hidratima. Zato je potrebno da unose što više svežeg voća, povrća, a da izbegavaju koncentrovane slatkiše ““ savet je dr Krstić.
Kao odgovor na sve veći broj obolelih Svetska zdravstvena organizacija od 1991. godine ozvaničila je 14. novembar kao Dan borbe protiv dijabetesa. Dom zdravlja je nizom aktivnosti i edukacijama pacijenata dao svoj doprinos ovoj borbi. Timskim radom zdravstvenih radnika i pacijenata, boljim poznavanjem bolesti, postiže se veća motivisnaost pacijenata, a time i bolja samokontrola, samozbrinjavanje i smanjenje komplikacija, poručili su iz Doma zdravlja Šabac.
Upravo i ovo predavanje, kome su prisustvovali redovni pacijenti, predstavnici i članovi Udruženja za borbu protiv dijabetesa Šabac, pomoćnik direktora Doma zdravlja Šabac za medicinske poslove dr Snežana Bojanić i načelnik službe Patronaže i prevencije dr Miroslav Milješić, predstavnici osnovnih škola i PU „Naše dete“, pokazalo je da je to jedini pravi način da se dijabetes otkrije na vreme i leči, a ujedno i radi na poboljšanju kvaliteta života obolelih od ove bolesti.
ALARMANTNA STATISTIKA
Dijabetes je hronična nezarazna bolest koja na svakih šest sekundi širom planete odnese jedan ljudski život. U svetu od dijabetesa boluje svaka jedanaesta osoba. Dijabetes tip 2 je devedeset odsto zastupljen, za razliku od dijabetesa tip 1 koji čini deset odsto obolelih. Na jednog registrovanog dolazi jedan neregistrovani dijabetičar.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa