Info

17. novembar 2016.17. nov 2016.

DAN MIHAILA ĐURIĆA U ŠAPCU

U saradnji Grada Šapca i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sutra će biti obeležen Dan Mihaila Đurića u Šapcu. Povodom pet godina od smrti znamenitog Šapčanina i filozofa, održaće se dva predavanja u Šabačkoj gimnaziji i književno u Biblioteci šabačkoj.
Mihailo Đurić je rođen 22. avgusta 1925. godine. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju na Pravnom i Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na temu “Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“ 1954. godine, kada je izabran za asistenta na Pravnom fakultetu, na kom je dvanaest godina kasnije postao redovni profesor.
Zbog krititke ustavnih amandmana 1971. godine, osuđen je na devet meseci strogog zatvora. Naučni rad je nastavio na Institutu društvenih nauka u Beogradu od 1974. do 1990. godine. Na Pravni faklutet vratio se 1991. a godinu dana kasnije je penzionisan. Umro je u novembru 2011. godine.
Srpski Sokrat je živeo onako kako je, druge učio, da bi između onoga što mislimo, govorimo i činimo, trebalo da postoji znak jednakosti.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa