17. novembar 2016.17. nov 2016.
SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA

„IGRAJ SLAGALICE“

U Holu Biblioteke šabačke 16. novembra otvorena je izložba mastera primenjenog slikarstva Dragane Đurđević pod nazivom „Igraj slagalice“. Ovo je njena druga po redu samostalna izložba u Biblioteci šabačkoj, budući da je autorka i 2014. godine realizovala izložbu „Uzorak sna“ u saradnji sa Udruženjem likovnih stvaralaca Šapca.
Izložbu je sa dve baletske numere otvorila mlada umetnica Tara Cvetković. Ona je svojim tečnim kretanjem obavijenim smirenošću i gracioznošću na umetnički način poželela prisutnim ljubiteljima slikarstva dobrodošlicu. Koncept same postavke izložila je kroz skladnost svakog svog pokreta i položaja, prebacujući telo iz jednog stava, položaja, pokreta ili koraka u drugi, tako da su reči ovde bile izlišne. Nakon toga „Igre su počele“ i posetioci su uživali u kreativnim idejama koje je na svojim inovativnim radovima izložila autorka.
- Umetnost ne mora biti stroga. Ona može biti i igra. Kroz takav način rada želela sam da približim publici sam čin stvaranja jednog umetničkog dela. „Igraj slagalice - slagaj igralice“ upravo predstavlja sklop igre kroz umetnost. Svojim slagalicama želim da demistifikujem nedodirljivost umetničkog dela pozivajući gledaoca da interveniše na njemu i ostvari svoju maštu, izjavila je talentovana umetnica.
Rad „Slagalica“ ušao je u kolekciju moderne umetnosti u Biblioteci šabačkoj. Na konkursu za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti sredstva je 2015. godine odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Za sve zainteresovane koji nisu prisustvovali samom otvaranju izložba će biti postavljena do 30. novembra.
Dragana Đurđević rođena je 1984. godine u Šapcu. Diplomirala je na smeru zidnog slikarstva, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Siniše Živkovića 2011. godine. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, s tim da je više puta i nagrađivana za svoj rad. Bila je učesnik i izlagač na mnogobrojnim festivalima u Beogradu, kao i suosnivač umetničke grupe „Kombinart“. Pored toga, ona je u okviru grupe učestvovala u višestrukim projektima i manifestacijama kao što su „Otvorena galerija“, „Noć muzeja“, izložba na sceni u Šabačkom pozorištu, višestruke izložbe u saradnji sa Bibliotekom šabačkom.
B.R.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa