ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛА СИЛВЕ ВУЈОВИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ТАЈАНСТВЕНИ СВЕТ АКВАРЕЛА

  • Број 3603 (17. нов 2016.)
  • М.Ф.
У галерији Културног центра постављена је изложба „Акварели“ архитекте Силве Вујовић, дизајнерке ентеријера и професорке на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду. Ово је њена петнаеста самостална поставка, друга у Шапцу.
- На неки начин је ово јубиларна и ретроспективна изложба, с обзиром да ће наредне године бити тридесет година од како излажем радове у техници акварела. У својим акварелима нисам отишла далеко од архитектуре, они осликавају моју љубав према Београду, фасадама, лепом детаљу, одразу у прозору. Веома ретко на мојим сликама има људи, али су они присутни на неки начин, ту негде иза прозора. Волим људску страну архитектуре, ону која је намењена човеку и носталгију старих улица и капија, дубоких сенки, каже ауторка.
И заиста, својим акварелима Силва посетиоце уводи у тајанствени свет старих београдских квартова и фасада које полако ишчезавају, открива стање духа и менталитета поднебља, испреплетаност личних и колективних судбина, Београда који нестаје у сенкама безличних бетонских кубуса.
- Задовољство је имати у Галерији радове једне овакве уметнице која је награђена на нашој Изложби акварела, као и на Октобарском салону протекле године. Награде доказују један прави акварелски ген, који не подразумева само разливање и контролисање боје, него и стварање класичне композиције у којој долази до изражаја њено стваралачко умеће. Силва је озбиљна уметница, која се предано бави својим радом. Ретко је видети оваку врсту акварела, с обзиром да се уметници све више окрећу апстракцији, рекла је Соња Петровић Јагић на отварању изложбе.
Поставку, која је отворена до 28. новембра, не би требало пропустити.