17. novembar 2016.17. nov 2016.
OTVORENA IZLOŽBA AKVARELA SILVE VUJOVIĆ U KULTURNOM CENTRU

TAJANSTVENI SVET AKVARELA

U galeriji Kulturnog centra postavljena je izložba „Akvareli“ arhitekte Silve Vujović, dizajnerke enterijera i profesorke na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Ovo je njena petnaesta samostalna postavka, druga u Šapcu.
- Na neki način je ovo jubilarna i retrospektivna izložba, s obzirom da će naredne godine biti trideset godina od kako izlažem radove u tehnici akvarela. U svojim akvarelima nisam otišla daleko od arhitekture, oni oslikavaju moju ljubav prema Beogradu, fasadama, lepom detalju, odrazu u prozoru. Veoma retko na mojim slikama ima ljudi, ali su oni prisutni na neki način, tu negde iza prozora. Volim ljudsku stranu arhitekture, onu koja je namenjena čoveku i nostalgiju starih ulica i kapija, dubokih senki, kaže autorka.
I zaista, svojim akvarelima Silva posetioce uvodi u tajanstveni svet starih beogradskih kvartova i fasada koje polako iščezavaju, otkriva stanje duha i mentaliteta podneblja, isprepletanost ličnih i kolektivnih sudbina, Beograda koji nestaje u senkama bezličnih betonskih kubusa.
- Zadovoljstvo je imati u Galeriji radove jedne ovakve umetnice koja je nagrađena na našoj Izložbi akvarela, kao i na Oktobarskom salonu protekle godine. Nagrade dokazuju jedan pravi akvarelski gen, koji ne podrazumeva samo razlivanje i kontrolisanje boje, nego i stvaranje klasične kompozicije u kojoj dolazi do izražaja njeno stvaralačko umeće. Silva je ozbiljna umetnica, koja se predano bavi svojim radom. Retko je videti ovaku vrstu akvarela, s obzirom da se umetnici sve više okreću apstrakciji, rekla je Sonja Petrović Jagić na otvaranju izložbe.
Postavku, koja je otvorena do 28. novembra, ne bi trebalo propustiti.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa