ПОЉОПРИВРЕДНИК ИЗ БАДОВИНАЦА ОПЕВАО МАЧВУ

БАТИНЕ ПЕСМЕ

  • Број 3603 (17. нов 2016.)
  • Љ. Ђ.
Песнички првенац Драгољуба Бате Цветуљског, пољопривредника из Бадовинаца, крај Дрине „Батине песме“, наишао је на изузетно добар пријем, читалачке јавности, првенствено у Мачви. То је најбоље показала промоција његове књиге, одржана прошле суботе у основној школи родног села. Поред Батиних стихова, критичких осврта на његову поезију, чуле су се изворне народне песме групе певача из Бадовинаца у учионици препуној ауторових пријатеља и гостију.
Бата годинама обрађује плодну мачванску ораницу, сеје пшеницу и кукуруз, храни стоку, има четири разреда основне школе, изузетно је активан у сеоској певачкој групи, а како сам каже у „зрелим“ годинама одлучио се да „посеје траг“ и на песничком путу.
На почетку збирке у песми „Помози Боже“, позива на очување планете и исказује свој бунт и забринутост за свеопшти опстанак. То чини између осталих стиховима: „Зашто ратови, куд сте усмерили проклете ракете, а негде далеко умире изнемогло, болесно и гладно дете“.
Бата на сликовит начин пева о Мачви, њеним природним лепотама и људима, завичајној реци и селу.
Његове песме су својеврсне приповести у стиху. Сликају историју, опевају људе и догађаје из прошлости. Неке представљају покушај да се од заборава отргну стари обичаји. Централни мотив је субјективни доживљај славне историје ( Косовски бој, Први светски рат... ). У другом делу збирке доминира завичајни мотив, пише у рецензији доктор Слађана Миленковић.
Књигу је издало Удружење културних стваралаца Србије „Завичај“ и лист села Србије „Сеоске новине“ у Сремској Митровици.