17. novembar 2016.17. nov 2016.
RAZGOVOR SA VOJISLAVOM MIJIĆEM, PREDSEDNIKOM PK “ŠABAČKI DELFINI“

MIJIĆ: STOJIM IZA SVOJIH REČI

Posle prošlonedeljne konferencije za medije direktora Šabačkog maratona i predsednika PK “Šabački delfini“ Vojislava Mijića na kojoj je izneo optužbe na račun VK “Šabac“ i odgovora kluba, polemika je nastavljena i u ovoj nedelji
Pre osvrta na saopštenje VK “Šabac“, Vi ste na konferenciji pomenuli i Plivački klub “Delfin“ kao nekoga ko je podržao Vaš stav, dok njihovo saopštenje govori drugačije?
- Stojim iza svojih reči. Kolegu Nebojšu Poznanovića jako poštujem i znam i za njegove probleme. Njemu je večernji termin skraćen sa 2 na 1 sat, što je premalo i ja sam to pomenuo, a znam da je i izgubio neke članove kluba zbog toga. U saopštenje ne želim da ulazim, pitanje je da li je saopštenje njegovo, da li mu je nametnuto?
Da li je postojala saradnja PK “Šabački delfini“ i upravljača Gradskim bazenom prethodne godine?
- Bazen je otvoren 17. juna vaterpolo utakmicom Srbije i Rusije, tek u julu je VK “Šabac“ izabran za upravitelja, a iako sam termine zatražio ubrzo, tek od novembra sam ih dobio, svega 3 nedeljno, po sat vremena. Da bi se razvili takmičari, neophodna su bar po dva sata ujutru i uveče, kako imaju plivački klubovi u celoj Srbiji. Više nemamo ni ta tri.
Koliko je dece dolazilo u te termine?
- Sedam, osam, a 4. juna ove godine smo organizovali polaganje na kome je diplome steklo 7 naših članova i mi smo, kao klub, zadovoljni. Uz to, nama nije dozvoljeno da reklamiramo klub kroz postere u holu bazena.
Polemiku je izazvala i pitanje licenci za rad ?
- Osim Nataše Manage, niko u VK “Šabac“ nema dozvolu za plivački rad. Po novom Zakonu o sportu, rad sa decom (mlađi od 15 godina) podrazumeva licencu za rad, a nosilac licence bi trebalo da bude bar fizički prisutan na treninzima, što ona nije u mogućnosti od ujutru do uveče.
Vi ste kao klub kontaktirali i nadležnu inspekciju?
- “Šabački delfini“ su kontaktirali Inspekciju, a u dopisu apostrofirali nestručan rad sa decom i opasnosti koje prete. Znamo kakva se tragedija dogodila 2004. godine. Nemanja Đukić je izgubio život usled nestručnosti, a sada je čovek koji je osuđen po moralnoj odgovornosti i izdržao kaznu, viđen na bazenu. Napominjem da su, pre našeg dopisa, nadležne inspekcije kontaktirale i grupe građana, dva puta.
Postoji li neki odgovor. Na konferenciji ste rekli da odgovora nema, a u Vaterpolo klubu ističu da nisu utvrdili kršenja?
- Odgovor je stigao pre nekoliko dana. Potpisao je Vladeta Terzić i to je jedan diplomatski dopis u kome nema odgovora na optužbe o startnim blokovima, licencama, terminima, već preporučuju da Grad Šabac odgovori i obavesti naš klub. Nas upućuje na Sportski savez Šapca koji nema veze sa rukovođenjem bazenom.
Tvrdite da ste se obraćali zvaničnim pismima klubu i gradskim čelnicima?
- Uputio sam ukupno 7 pisama na različite adrese u GU, ali su im pisali i predsednik Plivačkog saveza Srbije Boris Drobac i admin. direktor PSS Milena Nešković, što može i da se proveri. Odgovora nema na bilo koje od njih.
I VK “Šabac“ i PK “Delfin“ su naveli da će podneti tužbe protiv Vas?
- Iza svega što sam rekao, stojim i dalje, neka tuže, a spremam tužbu i ja, samo da dobijem odgovor. Meni je najvažniji razvoj plivanja u Šapcu, imamo lepu priliku, kao grad, da budemo deo Kuće slavnih u plivanju, ali to nije moguće sa ovakvim odnosom.
Još ste na funkciji direktora Šabačkog maratona, iako je to funkcija koja ima samo jednu aktivnost godišnje?
- Zvanično, ja sam sportski direktor Maratona. Od 2002. godine, kada je trka imala plivače iz 2 države, podigao sam do nivoa od 17 zemalja. Dok je bio deo FINA kupa, Maraton je zahtevao celogodišnju aktivnost i ja sam imao platu od 35.000 dinara do pre 3 godine. Od odlaska u penziju, imam satus honorarnog saradnika, ali sam prošle i ove godine dobio samo po 15.000 dinara za troškove goriva.
Pomenuta je i legalnost Vaše nacionalne penzije. Zvanično, dodeljena Vam je za bronzu na maratonu Kapri ““ Napulj (33 km) 1986. godine, a na sajtu takmičenja stoji da ste bili 13?
- Pomenuti maraton postoji i danas i jedan je od najcenjenijih. Od Pekinga je maratonsko plivanje olimpijska disciplina na kojoj se ne takmiče profesionalci već amateri. Maraton Kapri ““ Napulj ima status finala svih maratonskih trka i zvanični status Svetskog prvenstva. Ondašnji organizator trke Kapri ““ Napulj, ILDSF, podelio je učesnike u kategoriju amatera i profesionalaca, a obe kategorije su imale i svoje federacije, poput boksa danas, recimo. Profesionalci su plivali za novac, mi za medalje, pehare i diplome. Ja sam bio ukupno 13, ali 3. kod amatera, što se smatra trećim mestom na svetu, zato sam i dobio bronzu. Uz zahtev za nacionalnu penziju, podneo sam i zvaničnu potvrdu Antonela Panse iz Plivačke federacije Italije, sa pečatom, gde stoji da sam predstavljao Jugoslaviju, bio treći. Vreme 10:58:15. Meni i na diplomi piše da sam 3. na svetu. Pehar mi je predao lično Dijego Maradona. Od 1989. godine, ILDSF predaje organizaciju FINI, a ona pravi planetarna takmičenja u trkama na 5, 10 i 25 km.
Ostajete pri stavu da u Šapcu, kako kažete “odumire plivanje“ i da se to svesno radi?
- Da. Ja postavljam pitanja na koja nemam odgovore. Zašto se startni blokovi ne postave, već stoje u podrumu? Zašto školjka bazena nije proširena i prilagođena plivačkim dimenzijama? Zašto je rekonstrukcija trajala 10 godina? Da li treneri imaju licence? Tvrdim da je, od starta, sve planski rađeno u korist vaterpolo sporta, protiv plivanja.
B.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa