17. novembar 2016.17. nov 2016.
FIZIČKA I PRAVNA LICA DUGUJU ZA GREJANjE VIŠE OD TRI MILIONA EVRA

REPROGRAM SAMO ZA NEUTUŽENE

Fizička i pravna lica u Šapcu duguju više od tri milona evra za grejanje, kaže za „Glas Podrinja“ Aleksandar Prodanović, direktor Javno-komunalnog preduzeća „Toplana Šabac“.
Prema njegovim rečima, nešto manje od milion evra, tačnije 108 miliona dinara, je utuženo i oni protiv kojih je pokrenut postupak pred sudom ne mogu da računaju na reprogam koji „Toplana Šabac“ nudi.
- Mi smo morali da se kreditno zadužimo kako bismo izmirili obaveze prema „Srbijagasu“ zbog neodgovornih platiša. „Srbijagas“ se ponaša tržišno i mi smo u obavezi da uplatimo sva dugovanja na vreme. Zbog neodgovornih potrošača bili smo prinuđeni na kredit i sada moramo da naplatimo sva potraživanja ““ ističe Prodanović.
„Srbijagas“ fakturiše „Toplani Šabac“ račun prvog u mesecu i ostavlja rok od osam dana za uplatu, a potrošači u Šapcu račun za grejanje plaćaju do 20. u mesecu što znači da ovo preduzeće mora da plati gas pre nego što naplati od svojih potrošača. Prodanović, s tim u vezi, primećuje da su građani u povoljnijem položaju od Toplane, ali da je to u redu, jer je interes građana na prvom mestu.
On naglašava da preduzeću na čijem se čelu nalazi, ne preostaje ništa drugo nego da potražuje svaki dinar duga i da je u interesu dužnika da izmire svoje obaveze kako bi izbegli prinudna izvršenja i prinudnu naplatu.
- Svi oni dužnici koji nisu utuženi mogu da reprogramiraju dugovanja. Mi smo poslali na adrese 1.200 dužnika pismo opomene sa instrukcijama za reprogram, ali mali broj se odazvao. Zato smo odlučili da lično posetimo te dužnike i ponudimo mogućnost reprogramiranja, što je dalo vidljiviji rezultat ““ napominje naš sagovornik.
Kada je reč o strukturi dužnika, procentualno su građani veći dužnici, ali pravna lica duguju veće iznose. Najveći dug prema „Toplani Šabac“ ima jedno pravno lice, politička partija koja je na republičkom nivou u vlasti, a na gradskom u opoziciji ““ 12 miliona dinara.
- Zahvaljujem se građanima koji redovno izmiruju svoje obaveze i na taj način čine da sistem grejanja u Šapcu funkcioniše. Broj revnosnih platiša je mnogo veći od onih koji duguju ““ zaključuje Prodanović.
GREJANjE BEZ PROBLEMA
G rejna sezona u Šapcu je počela 4. oktobra i u odnosu na prošlu godinu počela je ranije.
- Deset dana smo grejali više nego prošle godine, ali na računima je ta razlika samo 200 dinara u proseku u odnosu na prošlu godinu. Nikakvih problema za sada nije bilo, niti ih očekujemo u narednom periodu. Mnogo je uloženo u sistem grejanja, a cenu nismo menjali za razliku od mnogih gradova u Srbiji. Ne planiramo da povećamo cene grejanja, izuzev ako to ne bude učinilo preduzeće „Srbijagas“ ““ ističe Prodanović.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa