24. novembar 2016.24. nov 2016.
NA ZIMOVANjE IDE MALI BROJ ŠAPČANA

SNEG IZ TOPLIH STANOVA

Za porodični odmor bitna udaljenost destinacije. Zaljubljenici u skijanje spremni na veće žrtve
Prvi sneg samo što nije. Deca će mu se obradovati i poneka romantična duša. Većina će, ipak, pomisliti na sve probleme koje sneg donosi. Još kada počne da se topi...
Zbog toga je najlepše zimu, ili bar jedan njen manji deo provesti negde na planini. Nisu, međutim, ovo više ona vremena kada je prosečna porodica mogla da priušti sebi i zimovanje i letovanje. Tako se znatno veći broj ljudi opredeljuje da ode negde na more, a zimu da provede kod kuće, i nada se da će grejanje biti dobro.
- Nažalost, ove godine imali smo veće neplanirane troškove, tako da ne verujem da ćemo ići na zimovanje. Poslednje tri išli smo na Javor. Savršeno je za porodicu. Prava zimska idila upakovana u seoski turizam. Kada bi se desila neka pozitivna promena na finansijskom planu, ponovo bismo išli na isto mesto, kaže Sanja Klapčić.
Dušan Radojčin, vlasnik agencije „Nika travel“ navodi da se porodice uglavnom odlučuju za neke bliže destinacije, kao što su Divčibare ili Zlatibor. Kaže da u poslednje vreme roditelji često iskoriste kada deca odu na rekreativnu nastavu da ih posete, pa da i sami provedu par dana na nekoj od planina u Srbiji. Na taj način uspevaju znatno da uštede.
Nekada nije nedostatak novca prepreka, nego je jednostavno teško uklopiti sve kockice ““ posao, kuća, dečji raspusti.
- Na pravo zimovanje ne idemo jer smo zbog posla u vreme zimskih meseci baš vezani za Šabac. Zbog toga, bar dva puta godišnje, u kasnu jesen ili pred početak proleća, odemo na vikend odmor u Vrujce ili na Divčibare. Blizu je, cene su povoljne, a pored lepe prirode postoje i bazeni u hotelima. Sve što je potrebno za instant punjenje baterija do leta i godišnjeg odmora, kaže Tanja Radulović.
Zimi se ipak najviše raduju istinski zaljubljenici u skijanje. Za dobru ski-stazu spremni su da žrtvuju mnogo toga.
- Kod nas profesionalne staze postoje samo na Kopaoniku, pa ljudima dosadi da godinama skijaju na istoj stazi. Zato se skijaši interesuju uglavnom za inostranstvo. Najpovoljnija je Bugarska, a najpopularnije njihovo zimovalište Bansko. Pored toga, odlaze i u Francusku, gde postoje staze i za početnike i za profesionalce. Smeštaj je veoma povoljan, dosta jeftiniji nego na našim poznatim planinama, samo je put skup. Najatraktivnija je svakako Švajcarska, ali tamo odlaze bogatiji Beograđani, za Šapčane je to ipak skupo, objašnjava Dušan Radojčin.
Naš sagovornik kaže da u Šapcu ima dosta snoubordera. Od staza u blizini, pored pomenutog Banskog, interesantna im je i Jahorina, a u poslednje vreme postoji zanimanje i za Sloveniju.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa