24. novembar 2016.24. nov 2016.
SKUPŠTINA STALNE KONFERENCIJE GRADOVA I OPŠTINA

FINANSIRANjE PRVI KORAK


Saradnja lokalnih samouprava i Vlade Srbije, posredstvom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, neophodna je u procesu demokratizacije i decentralizacije društva, istaknuto je na 44. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština, održanoj prošlog četvrtka u Beogradu
Lokalne samouprave uspele su da se izbore za izmene predloženog Zakona o finansiranju gradova i opština, koji je pretio da im oduzme značajan izvor prihoda, smanjenjem povraćaja poreza na zarade. Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština istakli su na najvećem godišnjem okupljanju gradonačelnika i predsednika opština da očekuju da se dobra saradnja sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave nastavi i sledeće godine, kroz izradu Zakona o taksama i naknadama.
- Stalna konferencija gradova i opština insistira na dovoljnosti sredstava. Želimo da se u budućnosti osnaži prikupljanje izvornih prihoda gradova i opština. Trošenje tih sredstava mora biti u domenu njihovih nadležnosti, kako bi korist osetio veći broj građana, istakao je Đorđe Staničić, sekretar Stalne konfenercije gradova i opština.
Ministarka Ana Brnabić, koja se dugo bavi gradovima i opštinama, zna sa kavim problemima se suočavaju lokalne samouprave, i ističe spremnost da im pomogne.
- Usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava bio je prvi korak u reformi sistema lokalne samouprave, a sada radimo na zakonu o taksama i naknadama. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će procenjivati kako će ti zakoni uticati na budžete lokalnih samouprava. Zajedno sa gradovima i opštinama tražićemo način kako da se ne ugrozi održivo finansiranje lokalnih samouprava i nivo usluga koje pružaju građanima. Bolja međuopštinska saradnja je ključ za budućnost, zato ćemo u narednom periodu podsticati gradove i opštine da kreiraju zajedničke projekte, od kojih će korist imati veći broj lokalnih samouprava. Ako lokalne samouprave nisu efikasne, Vlada ne može biti uspešna, navela je Brnabić.
Decentralizacija državne vlasti predstavlja modernu demokratsku ideju, na kojoj insistiraju predstavnici Kraljevine Švedske.
- Kraljevina Švedska finansijski podržava lokalne samouprave na putu Srbije ka Evropskoj Uniji. Očekujemo da će taj projekat doprineti stvaranju većeg broja usluga za građane i privredu u opštinama i gradovima. Neophodno je razvijati jače veze između ključnih aktera u procesu prenosa ovlašćenja, istovremeno kreirajući efikasniju lojalnu administraciju, rekao je Jan Lunding, ambasador Kraljevine Švedske.
Redovnoj sednici Stalne konfenercije gradova i opština prisustvovali su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, koji su istakli veoma dobru saradnju sa ovom organizacijom.
- Stalna konferencija gradova i opština dobila je pohvale od predstavnika ambasada mnogobrojnih evropskih zemalja, što za naš grad, kao člana ove organizacije, znači potvrdu da primenjujemo dobra rešenja na putu ka Evropskoj uniji. Na tom putu moramo se pridržavati standarda koji tamo postoje, odnosno moramo imati iste principe koji postoje u Evropskoj Uniji. To je ono što mi u Šapcu već radimo: želimo da građani više odlučuju, te da se sistem maksimalno decentralizuje, naglasio je gradonačelnik Šapca.
Sličan stav ima i predsednik Skupštine grada.
- Sa Stalnom konferencijom gradova i opština imamo veoma dobre odnose. Grad trenutno izrađuje Strategiju održivog razvoja koja će se pred odbornicima naći na sledećoj sednici Skupštine grada. U izradi ovog dokumenta veliku pomoć su nam pružili stručnjaci Stalne konferencije gradova i opština. Dobru saradnju imamo i u vezi sa tumačenjem zakona koji se tiču funkcionisanja lokalnih samouprava. Uz tim stručnjaka, lakše je prebroditi mnoge nedoumice. Drago nam je da smo na poslednjoj sednici SKGO bili u prilici da se vidimo sa prijateljima, rekao je Pajić.
Ministarstvo lokalne samouprave planira da donese Strategiju decentralizacije, koja će podrazumevati veću odgovornost, ali i veća prava gradova i opština. Reforma državne uprave i lokalne samouprave podrazumeva prenošenje ovlašćenja sa državnog na niže nivoe vlasti.
- U prošlosti su lokalnim samoupravama prenošene nadležnosti bez prenošenja sredstava. Došlo je do distorzije sistema koju moramo da ispravimo, kako bismo kreirali održiv sistem koji moramo da ostavimo Vladama i generacijama koje dolaze posle nas. Zbog toga u narednih nekoliko nedelja moramo napraviti koncept Strategije decentralizacije. Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština su nam važan partner u ovoj ideji, jer je potrebno da postignemo konsenzus oko toga kako lokalne samouprave treba da izgledaju u budućnosti.
Više od 5.000 Šapčana ove godine je učestvovalo u procesu Participativnog budžetiranja, u izboru važnih projekata koji će se iz Gradskog budžeta finansirati naredne godine. Sledeće godine, planirana su i referendumska izjašnjavanja meštana šabačkih sela o za njih važnim pitanjima. U donošenju Strategije decentralizacije resorno ministarstvo zbog toga može da računa na potpunu podršku grada.
- Sa ministarkom Brnabić imam odličnu saradnju. Činjenica da su predstavnici naše Gradske uprave učestvovali u izradi Zakona koji se odnose na funkcionisanje lokalnih samouprava i postupaka poput izdavanja građevinskih dozvola potvrđuju da smo zajedno na dobrom putu. Očekujem da ćemo biti uključeni i u procese izrade novih rešenja, jer imamo mnogo toga da ponudimo. Mi smo jedini grad u ovom regionu koji je doneo odluku da građani seoskih mesnih zajednica sami odlučuju o tome za šta treba da se koriste sredstva koja oni uplaćuju na osnovu poreza na imovinu. Imamo dobru polaznu osnovu da učestvujemo u svim pilot projektima koje Ministarstvo za državnu upavu i lokalnu samoupravu želi da realizuje kako bi građani imali veća prava u odlučivanju, naglasio je gradonačelnik Šapca.
Ministarka Ana Brnabić pozvala je lokalne samuoprave da se u izradu Strategije decentralizacije ukljuje i pre javne rasprave, kako bi se čulo što više mišljenja i dobilo što više konkretnih predloga. Svi oni treba da omoguće stvaranje sistema u kom će gradovi i opštine imati više prava, ali i veću odgovornost.
M.S.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa