24. novembar 2016.24. nov 2016.
Zaštita životne sredine

PROMOCIJA MEĐUOPŠTINSKE SARADNjE

Uspostavljanje međuopštinske i regionalne saradnje u oblasti upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama po ugledu na Evropsku uniju
U opštini Krupanj u sredu 23. novembra, organizovan je sastanak u skladu sa planom rada „GIZ IMPACT“ projekta na kome je predstavljen model međuopštinske saradnje u oblasti pružanja komunalnih usluga, odnodno upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama. Teme sastanka i prezentacije bile su predstavljanje analiza pravnog okvira za uspostavljanje međuopštinske i regionalne saradnje između Opštine Krupanj i Grada Loznice u oblasti upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama.
- S obzirom da je potreba svih lokalnih samouprava u Srbiji da se udružuju i osnivaju regionalne deponije otpada, postoje različiti organizacioni, institucionalni modaliteti kako do toga stići i kako ispuniti očekivanja, kako zakonska, tako i očekivanja koja nam nameću novi trendovi u upravljanju životnom sredinom, u prvom redu cirkularna ekonomija - ističe Radomir Milovanović konsultant „MSP Consulting“ firme sa sedištem u Kraljevu.
Na pitanje kako bi stanovništvo Krupnja moglo da smanji negativan uticaj lokalne deponije Milovanović je predložio dva načina: jedan je da stanovništvo počne da selektuje otpad i smanji količinu otpada koja se trenutno odlaže na deponiji, a drugi da ljudi iz ovog kraja aktivno budu informisani i da razmišljaju o promeni svog ponašanja da, kada se uspostavi rad regionalane deponije, što manje količine otpada predaju toj deponiji.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa