24. novembar 2016.24. nov 2016.

PRAVI IZBOR ZA ZDRAVLjE

U cilju poboljšanja informisanosti stanovništva Srbije svih uzrasta o zdravim izborima, kada je reč o fizičkoj aktivnosti i ishrani tokom ove i naredne kalendarske godine na teritoriji Republike Srbije realizuje se Projekat „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“. Rukovodilac projekta je nacionalni koordinator Svetske zdravstvene organizacije za fizičku aktivnost i zdravu ishranu u prevenciji hroničnih bolesti prof. dr Sergej Ostojić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Stručni tim čine i prof. dr Jagoda Jorga (Medicinski fakultet, Beograd), prof. dr Višnja Đorđić i doc. dr Maja Batez (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Novi Sad), prof. dr Snežana Radisavljević i doc. dr Ivana Milanović (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Beograd) i dr Predrag Božić (Republički zavod za sport i medicinu sporta, Beograd).
Tokom novembra i decembra 2016. godine u više od 50 osnovnih škola u Srbiji (od Aleksinca i Apatina, do Zemuna i Zubinog potoka) realizuju se projektne aktivnosti. Osnovna škola „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja, prepoznatljiva po kvalitetu rada i entuzijazmu kolektiva, uključena je od početka u projekat. Zahvaljujući direktoru škole i složnom kolektivu, sve planirane aktivnosti su sa uspehom realizovane. Tokom prve faze anketirani su učenici šestog i osmog razreda sa ciljem da se utvrdi njihovo znanje o zdravim životnim navikama. Zatim je prof. dr Višnja Đorđić 24. novembra 2016. godine održala interaktivne radionice u kojima su deca na popularan i dinamičan način upoznata sa ključnim preporukama kada je reč o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. U sklopu radionice, koju su krupanjski učenici oduševljeno i spremno prihvatili, podeljeni su i prigodni promotivni materijali primereni njihovom uzrastu. Nakon dva meseca biće ponovo testirani da bi se utvrdili efekti intervencije, odnosno, predavanja na znanje i ponašanje učenika vezano za fizičku aktivnost i zdravu ishranu.
Projekat „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“ predstavlja deo šireg višegodišnjeg programa unapređenja zdravih načina ponašanja kod domicilnog stanovništva i utvrđivanja povezanosti između zdravih načina ponašanja i zdravstvenih indikatora. Projektne aktivnosti se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i kompanije Koka-Kola Srbija.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa