1. decembar 2016.1. dec 2016.
DRAGOSLAVA DRAGICA STANKOVIĆ

LjUBAV MERENA UMETNOŠĆU

Samouka slikarka, sada već ostvarena i priznata umetnica, svojom upornošću, a pre svega ljubavlju prema likovnoj umetnosti, nedavno je postigla, kako i sama kaže, neočekivani uspeh. Njeni radovi našli su se na izložbama u njujorškim galerijama „Artifakt“ i „AmsterdamNjhitney Gallery“
Od rodnih Glušaca, preko Zapadne Nemačke sedamdesetih godina prošlog veka, Pariza, Majamija, Kvebeka, do Njujorka, prokrstala je umetničkim putem Dragoslava Dragica Stanković. Samouko devojče iz Mačve, koje je u svojoj duši nosilo neizmernu želju za slikarskim stvaranjem, stasalo je u zrelu ženu, ostvarenu i priznatu umetnicu. To su potvrdile i nedavne izložbe u njujorškim galerijama „Artifakt“ na Menhetnu i „AmsterdamNjhitney Gallery“.
- Nisam se nadala ovom uspehu. Moje slike su prepoznate sa nekim posebnim stilom na „SerbianaArtu“ tako da sam dobila poziv za izlaganje od direktora najveće galerije na Menhetnu „Artifakt“ Sergeja Grigorina. Obradovala sam se, prihvatila poziv i dalje uz nevericu, a onda se oduševila, kako prijemom tako i onim trideset kvadrata koji su dodeljeni svakom umetniku. To je stvarno vrh. Bila sam i u Parizu, i u Londonu, Majamiju. Moje su slike i u Kanadi. Prodaju se. Međutim, ovo je stvarno nešto posebno ““ kaže Dragoslava.
Među umetnicima iz celog sveta, Južne Amerike, Evrope, Rusije, pronašla je Dragoslava svoje mesto, ali i univerzalni jezik umetnosti.
- Njujork je stvarno umetnički grad. Ne mogu da opišem kako sam ga doživela. Zanimljivo je da su posetioci prvo mislili da sam iz Rusije, ali kad sam rekla da sam iz Srbije uzviknuli bi: „Đoković“, jer je on u to vreme učestvovao na US Openu. Sama izložba, iako je bilo toliko umetnika, smatrala se samostalnom jer je za nas bio izdvojen veći prostor, tako da sam izložila dvanaest radova. Na mene je, pored pozitivnih komentara, ostavio utisak i sam taj neposredni odnos među umetnicima. Dobila sam mnogo poziva za gostovanja, ali ćemo videti šta će se od toga ostvariti u narednom periodu.
Bogatim koloritom i reljefnošću njeni radovi nikoga nisu ostavili ravnodušnim tako da je ubrzo usledio i poziv za učešće na izložbi u „AmsterdamNjhitney Gallery“, takođe u Njujorku.
- Nažalost, nisam mogla da odem jer samo što sam se vratila iz Amerike. Iako nisam prisustvovala predivno je što su se moje slike našle i na toj izložbi.
Po eksperimetisanju sa slikarskim materijalom, mešanju uljane boje i peska, uljane boje i kamena, jedinstvena je ne samo u Srbiji. Njene slikarske tehnike su ulje, akril, akvarel, pastel.
- Volim to što radim. Puna sam nekih novih ideja. Započela sam rad na jednom mozaiku. Ponekad mi je dosta slikanja pa pređem na nešto novo. Sve zavisi kako sam raspoložena. Po tome biram u kojoj ću tehnici da radim, mada ulje prednjači u odnosu na sve.
Svoje znanje rado prenosi i drugima tako da se na „JuTjubu“ mogu videti i snimci postupka njenog rada.
- Uglavnom radim sa špaklom. Od Rusa sam naučila dosta toga. Oni su, po meni, najbolji umetnici. Učila sam od drugih tako da volim drugima da pokažem to što sam naučila. Zašto ne bih pokazala drugima? Mene ne može niko kopirati, a ja ne mogu nikog kopirati. Ne mogu ni ja svoju sliku da kopiram. Ako je danas naslikam tako, sutra ću je drugačije naslikati jer sve zavisi od mog sopstvenog raspoloženja.
Iako je ove godine, iz porodičnih razloga, propustila izložbu u ruskom gradu Ivanovu, već naredne, ako bude sve bilo po planu, njene slike na leto sledeće godine, videće se i u uralskoj oblasti, gradu Ufi.
NAGRADE
Dragoslavin slikarski talenat prepoznali su mnogi tako da je u svom dosadašnjem radu osvojila par nagrada i to: Srebrnu povelju u Vrnjačkoj Banji (2010), III nagradu na Prolećnoj izložbi u Beogradu na temu „Moj grad“ (2010), Specijalnu pohvalu na tematskoj izložbi „Svetlost“ i Pohvalu za sliku „Beograd u noći“ u Galeriji „Đuro Salaj“ u Beogradu (2011), Pohvalu na kolektivnoj izložbi u beogradskoj „Akademiji 28“, Sertifikat USA (2012), kao i diplome i pohvalnice sa slikarskih međunarodnih konkursa u Evropi i Kanadi.
BIOGRAFIJA
Dragoslava Dragica Stanković rođena je 23. aprila 1950. godine. Do punoletstva živela je u Glušcima u Mačvi. Veliko interesovanje za umetnost i slikanje pokazivala je još u osnovnoj školi. Životni put ju je 1971. godine odveo na rad u Zapadnu Nemačku gde se ostvarila i kao slikar. Obilazeći galerije i muzeje upijala je razne tehnike i umeća poznatih umetnika. Prve dve samostalne izložbe 1992. godine priredila je u Bad Oenhauzenu u Nemačkoj. Od te godine živela je na relaciji Nemačka ““ Srbija, ali svoj umetnički rad nije zapostavila. Član je beogradskog Društva „Đuro Salaj“ i „Nama art“. Do sada je imala sedam samostalnih, dvadeset jednu kolektivnu, četrnaest međunarodnih izložbi. Učešće je uzela i u deset likovnih kolonija u Šapcu, Staroj Moravici, Vrnjačkoj Banji, Varni, Krupnju, Bijeljini i na Paliću.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa