Info

1. decembar 2016.1. dec 2016.
U GRADSKOJ KUĆI UPRILIČEN PRIJEM ZA DELEGACIJU IZ GRČKE

DUŠA I SRCE U ŠAPCU

Značajan jubilej i dogovor o daljoj saradnji između Šapca i Agrostolija u Kefaloniji bili su povod susreta predstavnika pobratimljenih gradova prošlog petka
Od potpisivanja Povelje o bratimljenju 1995. godine između Šapca i grčkog grada Agrostolija u Kefaloniji prošlo je više od dve decenije. Tim povodom grčka delegacija na čelu sa Viktorom Ruhotasom, počasnim konzulom Srbije u Grčkoj, posetila je prošlog petka naš grad.
- Jedna lepa saradnja koja dugo traje. Kada vidite počasnog konzula i njegov duh shvatite zašto su Čivijaši i ljudi iz Kefalonije bliski, zašto smo se pobratimili. Mi nismo uspeli da proslavimo na dostojanstven način dvadeset godina bratimljenja zbog situacije oko poplava u to vreme u našoj zemlji, ali sigurno je sada način da obeležimo to tako što će jedna ulica u Argostoliju poneti ime grada Šapca, a jedna ulica u Šapcu Argostolija, tako da ćemo na taj način obeležiti. Ali uvek kada se sretnemo imamo šta da kažemo, da se pozdravimo, da se vidimo. To jeste bratski grad i oni su ovde kao domaćini. Nastavljamo saradnju i ono što hoćemo da pospešimo jeste da što više naše dece ide tamo kao što je to nekada ranije bilo i da tu konekciju dignemo na viši nivo kao što je nekada bilo ““ rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.
Iako je u Srbiju došao službeno radi sastanaka u Ministarstvu inostranih poslova Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, po rečima Viktora Ruhotasa Šabac je ipak bio prvo mesto koje je morao da poseti.
- Da li bih mogao da dođem u Srbiju, a da ne dođem odmah u Šabac. Da li bi to moglo da se desi? Ne bi moglo nikako. Mogu vam reći da su sve ove godine bile primer za sve gradove u Grčkoj i Srbiji. Realizovali smo sve što smo planirali i sa srpske i sa grčke strane. Nisu nam trebali niti posebni imejlovi, niti posebne doznake, niti pečat. Sve smo završavali preko telefona. Toga ima, toga je bilo i tako će biti između Agrostolija i Šapca. Pravo bratimljenje, pravi bratski odnosi. Kad dolazim u Šabac znate li šta kažem svima? Gde si druže, brate. Gde to ima? Nema to nigde. Duša i srce mi je u Šapcu ““ izjavio je Ruhotas.
U dogovoru o daljoj saradnji učestvovale su i Marija Sklavunagi, sekretar Trgovačkog društva Kefalonije, i Elena Griguropulo, šef policije na ostrvu Kefalonija. Prijemu su prisustvovali i predstavnici KUD „Abrašević“, domaćini gostima iz Grčke.
O. G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa