1. decembar 2016.1. dec 2016.
GRADONAČELNIK ŠAPCA POSETIO NAKUČANE

JEDNAKI USLOVI ZA SVE

Posle otvaranja izložbe „Umetnost u pokretu“, proteklog utorka, predstavnici Gradske uprave obišli i radove na parohijskom domu i igralištu. Do sada u infrastrukturu uloženo preko 22.607.512,10 dinara
Gradska uprava grada Šapca krajem 2015. godine, a za budžetsku 2016. godinu, raspisala je i sprovela konkurs za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata za unapređenje kvaliteta života i razvoj mesnih zajednica. Na konkursu je bilo nekoliko područja delovanja kao što je građanska participacija, aktivizam mladih, osnaživanje položaja žena, rekreativni sport i razvoj ruralnih područja u cilju smanjenja migracija. Cilj konkursa je bio da se sprovede decentralizacija i u ostalim oblastima, osim administrativnih usluga, koje već neko vreme Grad pruža stanovnicima seoskih mesnih zajednica. Upravo deo tog cilja mogao se videti proteklog utorka u Nakučanima gde je otvorena izložba „Umetnost u pokretu“.
- Konkursom smo pokušali da ostale sadržaje, poput predavanja, radionica, programa kulture, i raznih rekreativnih treninga i sportskih sprovedemo nadomak domaćinstva svakom građaninu grada Šapca. Današnja izložba je jedan deo sprovedenog konkursa. Odnosi se na aktivizam mladih i građansku participaciju koja je imala za cilj i podizanje samog kapaciteta mesnih zajednica u smislu komunikacije sa građanima, kako administrativno tako i sadržajima kulture. Smatramo da je ovo jedan vid decentralizacije jer današnju izložbu stanovnici grada Šapca iz centralnog dela nisu videli. Ona je bila prikazana nešto mimo seoskih mesnih zajednica, a u samom centru biće prikazana krajem ove godine jer je decentralizacija u toku ““ rekla je Vera Pantelić, načelnica Odeljenja za opštu upravu Gradske uprave grada Šapca.
Na izložbi na otvorenom u dvorištu izdvojenog odeljenja matične OŠ „Dositej Obradović“ Volujac, mogli su se pogledati radovi regionalnih umetnika iz bivše Jugoslavije.
- U pitanju su radovi iz raznih sfera umetnosti. Kroz ovaj projekat pokušali smo da približimo umetnost ljudima u ruralnim sredinama koji su zbog raznih stvari u nemogućnosti da dođu do grada ““ izjavio je Dragan Đurđević u ime Udruženja „Kombinart“ koje je idejni tvorac ovog projekta.
Poznati po Likovnoj koloniji stanovnici Nakučana neguju umetnički duh. To potvrđuje i preko četrdeset slika eminentnih slikara koje krase zidove škole.
- Želim da se zahvalim Udruženju „Kombinart“ koje nam je bilo u gostima. Mi smo škola koja neguje kulturu i koja, ja mislim, ima najviše umetničkih slika u svom fondu. To je preko četrdeset slika počev od ruskih umetničkih slikara, akademskih slikara. Od velike vrednosti i velikog značaja su za sve nas ““ istakla je Suzana Petrović, direktorka škole.
Prisustvujući otvaranju izložbe gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da su, kao lokalna samouprava, dužni da pruže priliku svima da se ravnomerno razvijaju, da imaju iste sadržaje, bilo da žive u Nakučanima, Sinoševiću ili Gospodar Jevremovoj ulici.
- Da bismo to uradili moramo da budemo svesni toga šta smo, ko smo, odakle potičemo. Zato je važno da se i mesta kao što su Nakučani i dalje razvijaju. Puno je novca do sada grad Šabac uložio u razvoj ovog kraja i u izgradnju puteva, rekonstrukciju verskog objekta, škole.
Po obilasku parohijskog doma, koji je u izgradnji, i u razgovoru sa meštanima grdonačelnik je naglasio da treba napraviti još jedan veliki iskorak napred kojim će se omogućiti građanima da neposredno odlučuju o tome šta je za njih najvažnije. Zato će se tokom 2017. godine organizovati referendumi u selima o najvažnijim temama za život meštana.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa