1. decembar 2016.1. dec 2016.
U OŠ „SVETI SAVA“ OBELEŽEN 3. DECEMBAR - MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

RAVNOPRAVNOST ZA SVE

Oko deset odsto, od ukupne populacije dece u Srbiji, spada u kategoriju osoba sa posebnim potrebama. Problemi sa ostvarivanjem prava u svim životnim oblastima, pa i u zdravstvenoj zaštiti, svakodnevni su, ukazano je prošlog petka
Zaposleni i učenici u OŠ „Sveti Sava“ prošlog petka obeležili su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. I ovoga puta, treću godinu za redom, u gostima su im bili predstavnici Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ na čelu sa dr Dejanom Pavlovićem.
- U Srbiji od ukupne populacije dece postoji oko deset odsto sa posebnim potrebama. Svi oni se susreću sa problemima ostvarivanja svojih prava u različitim oblastima, pa i oblasti zdravstvene zaštite. Jasno je da je ovoj deci potrebna široka društvena podrška. Zato je Dom zdravlja tu da im se približi, pruži kvalitetnu zdravstvenu uslugu i da im omogući ostvarivanje prava deteta na nediskriminaciju, ličnu dostojanstvo i kvalitetan život. Upravo kroz rad sa njima mi želimo da razbijemo brojne predrasude i pokažemo da ova deca, kao i sva druga, imaju svoje potrebe i zaslužuju istu pažnju. Dom zdravlja će nastaviti da se približava svim ranjivim kategorijama stanovništa kroz već postojeće punktove hitne medicinske pomoći i mobilnih timova, karavane zdravlja, preglede neosiguranih lica, pregleda odraslog radno sposobnog stanovništva i zdravstveno-vaspitni rad sa decom i omladinom. Jer samo se tako može ostvariti misija Doma zdravlja da svi naši sugrađai dobiju najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu ““ izjavio je dr Dejan Pavlović.
Ovom prilikom izvršen je zdravstveni pregled učenika od strane dva lekara opšte prakse i pedijatra, dok su im predstavnici Evropskog centra za ekologiju podelili slatko-slane paketiće koje je donirala Kompanija „Transkom“.
- Evropski centar za ekologiju već pet godina za redom učestvuje u obeležavanju Svetskog dana osoba sa invaliditetom. Veoma mi je drago što se i ove godine Dom zdravlja Šabac uključio u punom sklopu. Ovim putem bih želeo da se zahvalim Kompaniji „Transkom“ na donaciji slatko-slanih paketića. Nakon dugo vremena i ukazivanja na problem izuzetno mi je drago i ponosan sam na to što je OŠ „Sveti Sava“ dobila senzornu sobu koja je bila preko potrebna. Naše malo nekome znači puno. Svakome je potrebna pažnja, zar ne? ““ rekao je Nemanja Vidaković iz Evropskog centra za ekologiju.
SKRENUTI PAŽNjU
Zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ svakodnevno se brinu o šezdeset sedmoro dece, učenika od prvog do osmog razreda, kao i o dva odeljenja obrazovanja odraslih čiji su polaznici starosti od petnaest do trideset godina.
- Mi im svaki dan posvećujemo pažnju. Na kraju zato smo i tu i zato smo odabrali ovaj poziv. Ovo je jedan od dana koji mi obeležavamo, a vezan je za decu sa smetnjama u razvoju. Imamo cilj da skrenemo što više pažnje javnosti na decu sa smetnjama u razvoju, a koja imaju sve iste potrebe kao i sva ostala deca samo što to doživljavaju na različite načine. Oni su ravnopravni članovi društva. Na kraju, mi se i borimo da to dokažemo ““ rekla je Snežana Radovanović, direktorka OŠ „Sveti Sava“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa