1. decembar 2016.1. dec 2016.
ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

UPRAVLjANjE OTPADOM I OTPADNIM VODAMA

Promocija kompostiranja kao biološkog tretmana otpada kroz podizanje javne svesti o kompostiranju kao praksi upravljanja otpadom
U okviru GIZ projekta „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“ ““ IMPACT, opština Krupanj je 28. i 29. novembra 2016. godine organizovala praktičnu radionicu na temu kompostiranje u kojoj su deca iz osnovnih škola u Krupnju, Zavlaci i Beloj Crkvi imala priliku da steknu osnovna znanja o tome šta je kompostiranje. Edukatori su predočili o čemu je reč i zašto je značajno kompostiranje:
- Govorili smo o kompostiranju sa željom da deci prenesemo znanje o tom procesu, odnosno procesu razgradnje organske materije prirodnim putem - rekla je Bojana Gavrilović.
Kompostiranjem se smanjuje količina otpada koji bi bio bačen na deponiju, a na taj način se spasava zemljište od razlaganja raznih otpadaka. Osnovci su pokazali veliku zainteresovanost i aktivno su učestvovali u teorijskom, ali i praktičnom delu ove radionice.
- Ideja je da decu naučimo najstarijem obliku stvaranja proizvodnje veštačkim putem, da ih naučimo da, kao što mogu da se recikliraju guma, novine, knjiga, mogu da se recikliraju i otpaci koje svakodnevno pravimo u domaćinstvu pripremajući hranu, da ih naučimo koji se otpaci mogu reciklirati. Ideja je da mi edukujemo njih, a oni svoje roditelje, bake i deke i da njihova školska dvorišta, zahvaljujući kompostima i veštačkom đubrivu koje će sami proizvesti, budu lepša, bogatija i raskošnija - kazala je edukatorka Ksenija Marton.
Podsećanja radi, GIZ sprovodi projekat „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama“ ““ IMPACT u cilju pružanja podrške lokalnim samoupravama u planiranju i uspostavljanju održivih sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama i stvaranje preduslova za uvođenje cirkularne ekonomije na nacionalnom i lokalnom nivou. Održivo upravljanje bio-otpadom predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za uspostavljanje cirkularne ekonomije. Jedan od specifičnih ciljeva projekta je promocija kompostiranja kao biološkog tretmana otpada kroz podizanje javne svesti o kompostiranju kao praksi upravljanja otpadom, uvođenje najboljih praksi i standarda kvaliteta komposta i promocija kućnog kompostiranja za domaćinstvo.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa