1. decembar 2016.1. dec 2016.
PLANINARSKO DRUŠTVO „CER“ UČESTVOVALO U TRADICIONALNOJ AKCIJI LAJKOVČANA

STAZAMA KOLUBARSKE BITKE

U organizaciji Planinarsko-smučarskog društva „Ćira“ iz Lajkovca, 26. novembra, realizovana tradicionalna akcija „Stazama Kolubarske bitke“. Među petsto učesnika, iz dvadeset osam društava širom Srbije, učešće su uzeli i članovi Planinarskog društva „Cer“. Njih dvadeset osam na čelu sa predsednikom Mlađanom Vojtom, uz dvočlanu ekipu šabačkog Udruženja „Cerski marš“, uspešno je savladalo stazu dugu osamnaest i po kilometara.
- Staza koju smo prešli od Lajkovca, preko arheološkog nalazišta Anine, Spomen kosturnice i manastira Ćelije, preko brda Čovka i Vrapče brda, gde se nalazi spomenik Dimitriju Tucoviću, pa ponovo do Lajkovca, spada u kategoriju lakih. Vreme nas je poslužilo tako da smo svi bili zadovoljni kako uspešno savladanom stazom, tako i organizacijom. Po brojnosti smo bili drugi, odmah posle Planinarskog društva „Čelik“ iz Smedereva. Organizator je svim društvima uručio zahvalnice za učešće ““ rekao je Živan Žika Nikolić, član Planinarskog društva „Cer“ kome je domaćin dodelio Zahvalnicu za doprinos planinarstvu.
U manastiru Ćelije učesnici su, posle kratkog podsećanja na istoriju ovoga kraja i učešća naših predaka u Prvom svetskom ratu kroz scenske prikaze, koje je izvela dramska umetnica Biljana Đurović, i okrepljeni toplim čajem i kuvanom rakijom, nastavili do hotela u Lajkovacu gde je poslužen ručak.
Učesnici su se rastali sa obećanjem da će i naredne godine doći kako bi od zaborava otrgli slavnu istoriju svojih predaka.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa